‘Niet alleen in geval van nood’ valt op


<p>Het kunstwerk &quot;Niet alleen in geval van nood&quot; van Marieke Vromans op de hoek van Noordhoekring en de Boomstraat. Op de foto deelt Vromans kaarten uit met daarop het reddingshart. Foto Bart van Hattem</p>

Het kunstwerk "Niet alleen in geval van nood" van Marieke Vromans op de hoek van Noordhoekring en de Boomstraat. Op de foto deelt Vromans kaarten uit met daarop het reddingshart. Foto Bart van Hattem

(Foto: Bart van Hattem)

‘Niet alleen in geval van nood’ valt op

TILBURG - Veel Tilburgers, vooral de fietsers onder hen, zullen het al gezien hebben: het grote reddingshart aan de zijgevel van van het hoekhuis Noordhoekring-Boomstraat. Als je vanuit west naar het centrum fietst, kun je het eigenlijk niet missen. Het hangt er nu een paar weken en trekt veel bekijks. Wie heeft het gemaakt en waarom?

Door Gerard Sanberg

Het antwoord op de vraag wie het heeft gemaakt, is simpel: Marieke Vromans. Zij woont anti-kraak in het huis waaraan het reddingshart hangt. Vromans: “Ik woon hier nog niet zo lang hoor. Het voordeel van anti-kraak wonen is dat je heel de stad leert kennen. Je verhuist steeds. Ik heb in Jeruzalem gewoond en vlakbij de Piushaven en nu dus hier. Een lekker druk punt met het Odulphuslyceum als buurman en aan de fietsroute. Heel stedelijk, er gebeurt van alles.”

Visuele communicatie
Hoewel afkomstig uit Loon op Zand ligt stedelijke drukte Vromans wel: “Ja, na het Pauluslyceum ben ik Tuin- en Landschapsarchitectuur gaan doen, in Arnhem. Ik heb een tijdje in Ghana gewoond en gewerkt. Daarna ben ik de kunstacademie gaan doen in Utrecht, visuele communicatie.” Sinds acht jaar woont ze in Tilburg. In die Stad van Makers kan ze de twee richtingen waarin ze is opgeleid, goed combineren. Ze heeft inmiddels een atelier in de Gershwinstraat, in een oud schoolgebouw dat ze deelt met andere kunstenaars: het werkplaatsverzamelgebouw van Ateliers Tilburg.

Het reddingshart
Terug naar het kunstwerk aan haar zijgevel. Hoe kwam ze op het idee en wanneer heeft ze het gerealiseerd? Vromans: “Nou, het idee stamt uit de zomer van 2019, toen ben ik ermee aan de slag gegaan en heb een modelletje gemaakt. Dat is blijven liggen tot de quarantaine in maart 2020. Dat was ingrijpend, vond ik. Je vraagt je af, hoe gaat dat uitpakken? Ik ben aan de slag gegaan met materiaal dat ik in huis had. Het was een spannende tijd en ik vond wel dat dit daar goed bij paste. Een hart onder de riem!”

Tiwos was enthousiast
Vromans kon het kunstwerk natuurlijk niet zomaar ophangen aan de zijgevel. Ze overlegde met Tiwos, de Tilburgse woonstichting en eigenaar van het pand. Vromans: “Die waren enthousiast! Dat was leuk, die samenwerking. Ze hebben kaarten laten drukken, ook. Met het hart, en een uitleg over de intentie. Dat het een hommage is aan de naastenliefde.” Want zo is het bedoeld, volgens Vromans: “Liefde is de redding, en niet alleen in geval van nood maar altijd.”

Veel reacties
Het hart roept veel reacties op, merkt Vromans. “Ja, veel publiek. Mensen stappen van de fiets om het te bekijken en te fotograferen. Ze lopen langs mijn huis, ze kijken door het raam naar binnen. Ik heb een bakje met die kaarten van Tiwos opgehangen. Die nemen ze mee en daar wordt ook op gereageerd. Ook door mensen die zo’n kaart hebben ontvangen. Dat is heel leuk. Het werkt dus echt. In onze angstige en verhardende samenleving help je elkaar, niet alleen in geval van nood.”

Rood stoplicht Kruikenzeiker
Vlakbij waar ze nu woont, ook op de kruising Noordhoekring - Boomstraat dus, is een minimaal kunstwerkje te zien van Vromans. Je moet goed opletten, maar als je dat doet dan zie je dat het voetgangersstoplicht als het rood is, de Kruikenzeiker toont, en als het groen is loopt hij weg. Hilarisch!

Stedelijke acupunctuur
Zoiets past bij haar visie op de openbare ruimte: “De omgeving heeft invloed op je gevoelens en je gedrag. Een persoonlijk vormgegeven openbare ruimte draagt bij aan het geluk van mensen.” Vromans spreekt over stedelijke acupunctuur. Zij wil op verschillende plekken in de stad impulsen geven waardoor het leven in de stad aangenamer wordt voor de bewoners. De naoorlogse woningbouw heeft dat nodig: “Die wijken zijn vaak fantasieloos en dat is jammer. Het vooroorlogse werk is beter, meer maatwerk, wat romantischer. Zoals hier in de Bomenbuurt ja.”

De stad open ritsen
Bepaald niet minimaal is haar bijdrage aan het Spoorpark. Als je door de hoofdingang het park binnengaat stuit je op een enorme ritssluiting. Dat is ook werk van Vromans. “Ja, zeker. Het idee is dat je de stad openritst en zo ruimte geeft aan het leven dat eronder weggestopt zit.” Meer info staat op www.mariekevromans.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!