Op de bres voor monumentaal erfgoed


De 'monumentenmannen',  (vlnr): Ton Goossens, George Bedaux, Ad van Eijck en Theo Cuijpers. (foto: Theo van Etten)
De 'monumentenmannen', (vlnr): Ton Goossens, George Bedaux, Ad van Eijck en Theo Cuijpers. (foto: Theo van Etten) (Foto: )

Op de bres voor monumentaal erfgoed

TILBURG - Statige herenhuizen, kerkgebouwen en arbeidershuisjes uit de vorige eeuw. Wat kwam er níet voorbij in de rubriek ‘moNUment van de week’? Per honderd worden de moNUmenten gebundeld in boekvorm. Begin december verschijnt ‘moNUmenten in Tilburg 301-400’.

Door Theo van Etten

Ad van Eijck, Ton Goossens en George Bedaux zijn hoeders van de Tilburgse monumenten. Jarenlang struinden deze ‘monumentenmannen’ door de Tilburgse straten en wijken. Ze legden hun bevindingen vast in zogenaamde ‘stadsverkenningen’, inmiddels loopt het aantal al richting de honderd. Elk pand wordt nauwkeurig in kaart gebracht. Is er sprake van cultuurhistorische waarde, dan krijgt het een extra verhaal. Over de architectuur, de bouwgeschiedenis of de bewoners. Ton: “Een stad is meer dan een verzameling huizen, fabrieken, scholen en kerken. Samen vertellen deze gebouwen het verhaal van de stad. Die uitkomst is veel meer dan de som der delen.”

Lijst is de basis
Enige vorm van tegendraadsheid kan het trio niet ontzegd worden. Meer nog dan bij gemeentelijke en rijksmonumenten het geval is, hebben zij oog voor het monumentale karakter. Ad: “Het gaat om de uitstraling. Wij kunnen een gebouw monumentwaardig vinden, terwijl het niet aan de criteria van een monument voldoet. Een karakteristieke huisgevel of juist naoorlogse gebouwen kunnen over tientallen jaren misschien wel als ‘erfgoedicoon’ betiteld worden. Daarom is het goed om nu alles al vast te leggen op een lijst.” En die lijst blijkt vaak de basis voor het gemeentelijk monumentenbeleid. Er staan er weer vijftig klaar om een officiële status te krijgen.

Op naar de 500
Als lid van de werkgroep Monumenten van Heemkundekring Tilborch maken zij zich al jaren hard voor het behoud van monumentaal erfgoed in de stad. Ook de overige leden van deze werkgroep leveren hier hun bijdrage aan. Bijvoorbeeld door onderzoek te verrichten of de moNUmenten te voorzien van een bijpassend verhaal. Elke week staat er een ‘moNUment van de week’ in Stadsnieuws. Zo brengen zij het historisch erfgoed van Tilburg onder de aandacht van een breed publiek. Op dit moment nemen zij de nummers 401 tot en met 500 onder handen.

Mogelijke blauwdruk
Naast de boekjes is er sinds kort ook een website waarop iedereen de moNUmenten kan terugvinden. Theo Cuijpers nam hiervoor het initiatief. Ook de stadsverkenningen krijgen een plaatsje op www.monumententilburg.nl. “Deze website draagt bij aan de Tilburgse identiteit”, aldus Cuijpers. “De verhalen geven onder andere antwoord op de vraag hoe onze voorouders leefden, of waar en hoe de ‘nieuwe Tilburgers’ werden gehuisvest. Andere gemeenten gaven al aan dat deze website mogelijk een blauwdruk vormt voor nieuwe initiatieven.”

‘moNUmenten in Tilburg 301-400’ werd onlangs gepresenteerd aan de gemeente Tilburg. Vanaf begin december is het voor € 13,50 te koop bij boekhandel Gianotten-Mutsaers in de Emmapassage.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!