Foto:
Pastorale column

Column De Goede Herder: Gezien worden

Hebt u dat ook, dat er in een gesprek, in een interview, een zin of opmerking blijft hangen. En dat die woorden je soms ineens weer te binnen schieten?

Het overkwam mij toen ik ging zitten om dit woordje voor u te schrijven. Woorden van Els van Wijngaarden in het programma 'de Verwondering'. Er wordt gesproken over het woord 'zegenen'. Een ouderwets woord aldus van Wijngaarden. Een woord dat eigenlijk betekent 'de ander zien en het goede toewensen'.

'Gezien worden door een ander'. Hoe belangrijk is dat in een tijd waarin we nog steeds meer thuis zitten dan ons lief is? Gezien worden in de tweede coronagolf die ons zwaarder valt dan de eerste. Waarschijnlijk omdat we in de zomermaanden even iets hebben mogen proeven van een vrijheid die we even kwijt zijn.

Gezien worden door de ander én door die ander het goede toegewenst krijgen. Je bent gehoord en gezien. Omdat de ander luistert, van harte luistert. Het goede dat je wordt toegewenst voelt goed omdat het van harte is.

Ik beluister het in de emotie die mensen tijdens een telefoongesprek overvalt als er gevraagd wordt “Hoe gaat het met jou?”. Ik beluister in de woorden waarmee een vriend het telefoongesprek afsluit. Ik deelde met hem dat ik even niet de moed kan opbrengen om gewoon te doen wat ik moet doen. “Hou je haaks en … als het nodig is, bellen hè?”. Die woorden raken mij, ik voel me gehoord en gezien.

Aan het einde van deze maand maken ons op voor de naderende feestdagen. We zien, meer dan anders, hoopvol uit naar het feest van het Licht en Vrede. Mag de komende Adventstijd een tijd zijn zien en gezien worden. Van de ander zien en door de ander gezien worden.

Laten we elkaar zegenen door te zien en gezien te worden. Dan mogen we erop vertrouwen dat het Kind in de kribbe ook ons zal zien en ook ons het goede zal toewensen: Licht en Vrede!

Ik wens u een gezegende Advent toe!

Theodoor van de Boom

De Goede Herder

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden