Mirthe Dophemont (5VWO Theresialyceum) Jonge Denker des Vaderlands

Het Theresialyceum in Tilburg is wederom een Jonge Denker des Vaderlands rijker. Mirte Dophemont uit 5vwo behaalde afgelopen woensdagavond deze prestigieuze titel met het schrijven van een filosofisch artikel over de vraag 'Hoe moeten we ons verhouden tot de natuur?'. Ze heeft haar essay moeten voordragen en ook verdedigd tegenover een vakjury van filosofen in een online bijeenkomst.

TILBURG - Net als filosofieleerlingen bovenbouw van andere middelbare scholen, werd Mirthe via haar docent, mevrouw Kriele, uitgedaagd om mee te doen aan deze jaarlijkse wedstrijd om een filosofische column te schrijven over het thema voor de komende maand van de filosofie. Voor april 2021 is dat thema De Natuur Was Hier. Uit alle inzendingen mochten de beste zeven gekozen jonge denkers woensdagavond online hun column voordragen en werden ze door de vakjury gehuldigd. Een jaar lang mogen ze hun titel Jonge Denker des Vaderlands dragen en krijgen ze mogelijkheden om in diverse media hun filosofisch licht te laten schijnen over de actualiteit.

Twee kleine citaten uit het essay van Mirte:
• Als mieren een mierenhoop bouwen van zand is dit natuur, maar als mensen een flat bouwen wordt dat niet gezien als natuur.
• In de vraag naar de goede verhouding tussen mens en natuur gaan we al uit van een scheiding tussen deze twee, een mens-natuur-dualisme. Door het te hebben over ‘de natuur’ plaatsen we onszelf er eigenlijk buiten. Maar ze horen natuurlijk bij elkaar, want ook de mens is natuur

Het is niet de eerste keer dat een leerling van het Theresialyceum zich Jonge Denker des Vaderlands mag noemen, ook in 2018 mocht een leerling van de school deze titel al dragen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden