<p>Van Duppen aan het werk in Kerkbrugge-Langerbrugge. De ezel is het fabeldier in het sprookje. Foto Hanse Cora.</p>

Van Duppen aan het werk in Kerkbrugge-Langerbrugge. De ezel is het fabeldier in het sprookje. Foto Hanse Cora.

(Foto: )

De IJzeren Boomgaard: een sprookje

De Tilburgse kunstenaar Mirte van Duppen was drie weken artist-in-residence in het Vlaamse dorpje Kerkbrugge-Langerbrugge. Tijdens die periode creëerde zij het sprookje De IJzeren Boomgaard, over het gebied en de bewoners. Op vrijdag 18 december is de film te zien in Cinecitta, als voorpremière, van 18 tot 19 uur. Reserveren is noodzakelijk.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Allereerst de titel, waar komt die vandaan? Van Duppen: “Oh, die komt van de bewoners zelf. Zo noemen zij het verdeelstation van de hoogspanningsmasten. Mooi beeld toch, een ijzeren boomgaard?” En een voorpremière, is dat niet dubbelop? “Zo hebben we de voorstelling nu maar genoemd. De film moet natuurlijk in het dorp zelf vertoond worden, maar met corona gaat dat nu niet. Straks wel, hopelijk, en dat is dan de echte première.”

Video-installatie

Van Duppen (Tilburg, 1990) legde zich tijdens haar master-opleiding aan het Sandberg-Instituut in Amsterdam toe op video. De IJzeren Boomgaard is dan ook gemaakt als een video-installatie met twee schermen die op elkaar reageren. In de bioscoop zie je de film split-screen. Van Duppen: “Als artist-in-residence maak je iets over zo’n dorp en de bewoners. Het moet over hen gaan. Wat mij opviel was het contrast tussen de beleving van de bewoners van hun dorp als groene oase, en wat ik zag als ik rondkeek: veel oude, vervallen, zware industrie, die hoogspanningsmasten, een kanaal, een haven.”

Er was er eens...

En uit dat contrast ontstond een sprookje? “Ik heb de gesprekken met de bewoners vertaald naar een verhaal, fictie en feit lopen dus door elkaar. De bewoners worden tot personages.”

Posterserie

Naast de film maakte Van Duppen samen met fotograaf Hanse Corsa posters van alle personages. Foto’s van de bewoners in de rol die zij in het verhaal vervullen. Van Duppen: “Die posters komen straks in het dorp te hangen. Zo wil ik stimuleren dat ze erover praten met elkaar.”

KONNEKTOR

De IJzeren Boomgaard is onderdeel van het project KONNEKTOR. Dertien kunstenaars lieten zich inspireren door de lokale geschiedenis, het buurtweefsel en het complexe landschap tussen dorp, haven en achterland, in de omgeving van de elektriciteitscentrale van het Vlaamse dorp Langerbrugge (in de buurt van Gent). Dat resulteerde in een verscheidenheid aan presentaties, interventies, publicaties en ateliers. De video-installatie van Mirte van Duppen wordt komende week als film vertoond in Cinecitta.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden