Fietschallenge met een kerstgedachte


<p>Different wheels bicycle</p>

Different wheels bicycle

(Foto: LIPSKIY PAVEL)

Fietschallenge met een kerstgedachte

TILBURG - De gemeente Tilburg heeft vorig jaar de actie ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’, waarbij Tilburgers met de smartphoneapp Ring Ring fietskilometers kunnen sparen om bij te dragen aan een goed doel. De actie startte onlangs met een nieuwe sociale kilometerchallenge die past bij de kerstgedachte.

Ruim duizend Tilburgers fietsten tijdens de eerste challenge mee en in korte tijd behaalden ze het doel van 400.000 gefietste kilometers. De gemeente koppelde daar verschillende maatschappelijke beloningen aan. Zo werden na het behalen van het einddoel in totaal veertig opgeknapte fietsen geschonken aan Tilburgers die zich de aanschaf van een fiets niet kunnen veroorloven. Met deze actie werd, in samenwerking met de Voedselbank, een bijdrage geleverd aan het tegengaan van mobiliteitsarmoede en aan fietsstimulering in onze stad.

Actie
Op meerdere fronten was de actie een succes schreeuwde daarom om een vervolg. Die heeft Tilburg Fietst voor Tilburg nu met een nieuwe kilometer challenge. Het nieuwe doel wordt opnieuw 100.000 kilometers. Wanneer dit doel wordt behaald worden er nog eens twintig fietsen vergeven in samenwerking met de Voedselbank. Het aantal fietskilometers is naar beneden bijgesteld omdat we vanwege corona allemaal zoveel mogelijk thuis blijven. De Gemeente Tilburg roept iedereen op om bij het noodzakelijke ritjes de fiets te pakken. Zo blijven we fitter in deze tijd waarin we gemiddeld minder bewegen en draag je bij aan het maatschappelijke doel.

Interviews met fietsers
Om de 10.000 behaalde kilometers zet de Tilburg Fietst een deelnemer in de spotlights op de website tilburgfietst.nl. Deze reeks van tien interviews gaat over passie voor fietsen en voor Tilburg. Na het behalen van het einddoel wordt van deze verhalen een muurkrant gemaakt die op groot formaat in de Tilburgse fietsenstallingen komt te hangen.

Gezond
De campagne beoogt meer dan solidariteit met Tilburgers die dat nodig hebben. Deelnemers zogen voor minder uitstoot en helpen met verzamelen van fietsdata via de app. Fietsen is daarnaast uitstekend voor lichaam én geest. Dat eerste is bekend: fietsen helpt tegen tientallen lichamelijke ongemakken en gebreken als diabetes en hart- en vaatproblemen. Wie dagelijks een half uur fietst raakt in een jaar vijf kilo vet kwijt. De positieve effecten van fietsen op ons brein zijn minder bekend. Wie zich inspant stuurt ook zuurstofrijk bloed naar de hersencellen. Fietsen draagt daardoor bij aan een langere aandachtspanne, aan een verhoging van creativiteit en je kunt er beter door leren.

App
Download de Ring-Ring app gratis voor je iPhone of Android toestel. Wanneer die eenmaal is geïnstalleerd, je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd, doe je automatisch mee met de actie ‘Tilburg Fietst voor Tilburg’. Elke keer als je dan de fiets pakt worden je kilometers geregistreerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!