Tuintip: Rubberplant


Foto:
Tuintip

Tuintip: Rubberplant

Met zijn opvallende leerachtige en wat glimmende bladeren maakt de rubberplant (Ficus elastica) iedere huiskamer gezellig. Daarom vind je bij GroenRijk nu een mix van rubberplanten die goed met elkaar combineren en je huis extra sfeer kunnen geven.

De Ficus elastica is eigenlijk een reuzenboom die in Azië van India tot Java voorkomt. Hij kan wel 30 meter hoog worden en maakt lange, stevige luchtwortels. De Ficus elastica wordt ook wel rubberboom of rubberplant genoemd omdat het witte melksap vroeger werd gebruikt om rubber mee te maken. Nu rubber uit een andere boomsoort in Brazilië wordt gewonnen, is de Ficus elastica tegenwoordig het meest bekend als kamerplant.

De Ficus elastica is een makkelijke en sterke plant die veel kan hebben. Uit het leerachtige gladde blad verdampt ook niet veel water. Het enige waar je op moet letten is dat de wortels niet te nat worden en dat de aarde niet helemaal uitdroogt. Als hij te hoog wordt, kun je hem zonder problemen snoeien in de herfst. De rubberplant heeft nog een mooie bonus voor je: hij is luchtzuiverend en draagt daarmee bij aan een fijn binnenklimaat.

De verschillende soorten rubberplanten die je nu bij GroenRijk vindt, hebben allemaal een eigen uitstraling. Ze hebben dezelfde vormen, maar verschillende blad- en nerfkleuren. Dat maakt het ook zo leuk om ze met elkaar te mixen. De ‘Robusta’ met breed en donkergroen blad, de ‘Melany’ met zeer donkergroen tot bijna zwart blad, de ‘Abidjan’ met een bijna zwart blad met onderop een rode nerf. Verder zijn er ook de ‘Belize’, met bonte bladeren met een lichtroze onderkant en de ‘Tineke’, met bonte, gevlekte bladeren met pastelgele randen.

Met deze handige verzorgingstips blijft je rubberplant in topvorm. Zet je plant op een lichte plek, maar liever niet in de volle zon. Draai de plant af en toe, zodat hij op een regelmatige manier groeit. Geef eens in de twee weken tot eens per maand vloeibare plantenvoeding. Verwijder stof door met een plantenspuit lauw water op de bladeren te sproeien. Het sap van de rubberplant is giftig, dus zet hem buiten het bereik van dieren en kinderen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!