GFT checkt in, compost checkt uit in het wormenhotel


<p>De kruipers maken compost van je afval.&nbsp;</p>

De kruipers maken compost van je afval. 

(Foto: )

GFT checkt in, compost checkt uit in het wormenhotel

TILBURG - Een bijen- of insectenhotel, die kennen we. Een stuk boomstam of ander soort hout met gaatjes, waar solitaire bijen of andere insecten hun onderkomen kunnen vinden. Maar ken je het wormenhotel al? Delft, Amsterdam en Voorburg wel en ook Tilburg kan er binnenkort kennis mee maken. 

Een wormenhotel is eigenlijk niets anders dan een grote compostbak voor de hele buurt en het werkt best simpel. Buurtgenoten gooien hun groente-, fruit- en etensresten in de bak, tijgerwormen verorberen het en zetten het afval om in compost. De bedoeling is dat zo’n twintig tot dertig huishoudens samen het wormenhotel beheren en een tot twee keer per jaar, met een feestje, de oogst verdelen. Stichting Op Groene Voet wil het fenomeen naar Tilburg halen en zoekt buurtgenoten die samen het eerste Wormenhotel 013 openen.

Wormen verbinden
“In principe kan iedereen zelf een wormenbak starten in zijn tuin”, legt Janneke de Vries van Stichting Op Groene Voet uit. “Een wormenhotel biedt echter een sociale en duurzame meerwaarde door dit gezamenlijk te doen met buurtbewoners. Door samen lokaal de kringloop te sluiten kan je kennis delen om tot mooie compost te komen terwijl je elkaar motiveert en inspireert tot duurzaam gedrag. Het wormenhotel werkt verbindend voor de buurt en voedt door de zichtbaarheid het gesprek over verduurzaming van de wijk en stad”.

In de kinderschoenen
Op Groene Voet begint met de inventarisatie voor Tilburg omdat de stichting enthousiast werd over het initiatief in andere steden. De eerste stap is om Tilburgse wormenfans te verenigen en verbinden, vandaar een eerste webpagina om geïnteresseerden in te lichten. Als er voldoende interesse is, vraagt de stichting om eerste pilots in de stad. Halverwege 2021 zouden de de eerste wormenhotels in Tilburg moeten openen.

Om de ‘hotelgasten’ niet zomaar een bak rommel voor te zetten, begeleidt Op Groene Voet de deelnemers van opstartfase tot ‘oogst’. Daar leren de wormenhotelmanagers onder andere wat erin mag en waar ze op moeten letten. Wie net als de stichting enthousiast wordt van dit idee en mee wil doen, kan contact opnemen met Janneke de Vries via janneke@opgroenevoet.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!