Zoomlezing: sociale media en bewegingen als Black Lives Matter


Foto: J van Oevelen

Zoomlezing: sociale media en bewegingen als Black Lives Matter

TILBURG - Overal vinden we wat van en verkondigen we onze mening. Vroeger via vlugschriften en pamfletten, nu via sociale media. Politicoloog en socioloog Sander van Haperen onderzocht de invloed van sociale media op de ontwikkeling van sociale bewegingen, specifiek bij ‘Black Lives Matter’, en vertelt daarover tijdens een online bijeenkomst op 19 januari om 19.30 uur, georganiseerd door het TijdLab. 

De komende maanden duikt het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in de wereld van openbare meningsuiting. Waar maken we ons druk om en, als we ons druk maken, hoe drukken we ons dan uit. Online, via www.lochal.nl/tijdlab, kun je meekijken en zie je o.a. via een kleine expo een beeld van de geschiedenis van openbare meningsuiting in Tilburg.

Communicatietechnologie was altijd al belangrijk voor de ontwikkeling van sociale bewegingen. Of het nu om pamfletten en de drukpers ging waardoor Maarten Luther ‘viral’ ging, de radio in de ‘Civil Rights Movement ’van Luther King, of de televisie-uitzendingen tijdens de Rodney-King rellen in Los Angeles. Communicatietechnologie bewees keer op keer grote afstanden te kunnen overbruggen en zo mensen massaal te mobiliseren.

Politicoloog en socioloog Sander van Haperen onderzocht de invloed van sociale media op de ontwikkeling van sociale bewegingen, specifiek bij de ‘Black Lives Matter’ en de ‘Immigrant Rights Movement’ in Amerika. Op 19 januari vertelt hij over zijn bevindingen en onderzoekt of en hoe sociale media een rol speelden bij de organisatie van de Black Lives Matter demonstratie in Tilburg op 6 juni 2020. Hij gaat daarover in gesprek met Inge Malefason, medewerker van de AntiRacismeGroep Tilburg en docente Nederlands en Maatschappijleer. Aanmelden voor deze gratis online Zoom bijeenkomst kan via tijdlab@bibliotheekmb.nl. Je ontvangt dan een link om deel te nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!