<p>Paulien Brouwers met het Tilburgse kookboek vol lokale producten en recepten.</p>

Paulien Brouwers met het Tilburgse kookboek vol lokale producten en recepten.

(Foto: Gerard Sanberg)

Heel Tilburg kookt uit het Tilburgse kookboek

TILBURG - “Allereerst”, benadrukt Paulien Brouwers tijdens het gesprek over het eerste project van haar jonge bedrijf Foodlocals: “Het is echt een kookboek. Er staan dus allerlei leuke en lekkere recepten in.” Maar het is ook een Tilburgs kookboek? “Ja! Alle recepten hebben een band met de stad. We willen het verder trekken dan alleen dit kookboek door het te plaatsen in het kader van de samenhorigheid die Tilburg zo kenmerkt.”

Door Gerard Sanberg

Brouwers (30 jaar) is professioneel food-fotograaf en ontwerper. Ze zat ook op de dansacademie en daar ontstond haar belangstelling voor gezond leven en eten. Het Tilburgs kookboek is een gezamenlijk project: “Ja, samen met Cas van der Velden. Cas is hobby-chef, zeg ik altijd. Hij houdt van koken en ontvangst graag thuis gasten. Dan doet ie echt zijn best op wat hij op tafel zet! Het plan is dat hij ook bij mensen thuis gaat koken.”

Struisvogelboerderij
Met hun nieuwe bedrijf Foodlocals willen Brouwers en Van der Veldeb hun fascinatie voor eten en koken breder trekken dan alleen dit kookboek. De naam zegt het al: “Kijk, het heet niet voor niets Foodlocals. Het gaat ons om het gebruik van lokale producten. Dat ligt zo voor de hand, het is eigenlijk vreemd dat je dat moet benadrukken. Er is hier van alles in de omgeving maar mensen weten dat vaak niet. Een hertenboerderij, een struisvogelboerderij - wie weet dat nu?”

Betere wereld
Foodlocals wil door de aandacht voor lokale producten bijdragen aan een betere wereld. Brouwers: “Stapsgewijs. Je kunt niet van mensen verwachten dat ze ineens massaal overstappen op vegetarisch, maar meer aandacht vragen voor lokale producten, dat kan wel.”

Het kookboek
Wat mag de lezer verwachten van het Tilburgs kookboek? Brouwers: “We hebben goed focus gehouden op het kook-aspect. Het is geen stadsgids of zo. Veel recepten van bekende Tilburgers bijvoorbeeld. Of hun lievelingskostje. Wist je dat je onze burgemeester blij maakt het een bakje vla? Nou, kijk op blz 64!”

Voor straks: food-evenementen
Brouwers ziet het Tilburgs kookboek ook echt als iets van onze stad: “Wij willen verder met dit project, educatief en organisatorisch, door voort te bouwen op die typisch Tilburgse samenhorigheid. Mensen weten elkaar hier te vinden. Ik heb dat zelf ervaren tijdens mijn werk in de horeca. Die zijn toch meer concullega’s dan concurrenten, daar kun je wat mee! Dus we gaan werken aan gezamenlijke evenementen rondom dit thema. Leuk voor de stad en goed voor je lijf! “

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden