'Door mindfullness zijn wie ik ben'


<p>Connie straalt: ze heeft haar diploma behaald en is nu trainer MBSR. Daarnaast werkt ze als loopbaancoach en bouwt aan een praktijk in individuele begeleiding op gebied van mindfulness.</p>

Connie straalt: ze heeft haar diploma behaald en is nu trainer MBSR. Daarnaast werkt ze als loopbaancoach en bouwt aan een praktijk in individuele begeleiding op gebied van mindfulness.

(Foto: )

'Door mindfullness zijn wie ik ben'

TILBURG - Connie is een ervaren coach die al jaren anderen op weg helpt met loopbaan en levensvragen. Zelf is ze al een leven lang op zoek naar zingeving. Ook is ze een echte vrijbuiter. Haar spirituele zoektocht bracht haar ondermeer in India, ooit sloot ze zich aan bij de Bhagwan en ook Avatar en Ayahuesca probeerde ze uit. De afgelopen jaren brachten tegenslag en persoonlijk verlies. Ze overwon deze tegenslagen en uiteindelijk hielp Mindfulness haar zichzelf te accepteren zoals ze is.

Door Regine Griep

Connie werkte tot 2018 als loopbaancoach bij MEPD. Ze vertelt levendig: “Ik werkte door heel Zuid-Nederland, had een auto en laptop van de zaak. Echt een ‘luxebaan’! Op enig moment kreeg ik wat tegenslag op mijn pad. Dat uitte zich lichamelijk; ik kreeg ernstige eczeem en kwam ziek thuis te zitten. Ik werd behoorlijk op mezelf teruggeworpen. Ik ging veel de natuur in en ontdekte dat mijn klachten stress gerelateerd waren. Ik besloot mijn baan op te zeggen.

Connie worstelt al vanaf haar 17e met depressieve klachten: “Dat zit echt in de familie, in de genen. Door mijn streng katholiek opvoeding, leerde ik streng te zijn voor mezelf. Alles geven en met verbetenheid dingen afdwingen; dat was hoe ik dingen deed. Ook in mijn spirituele zoektocht. Ik wilde de bevrijding forceren. Het moest wég, dat vervelende gevoel.”

Een werelds antwoord
Toen ik mijn baan had opgezegd, begon ik met een training Mindfullness. Altijd was ik bezig geweest mezelf te veranderen en hier leerde ik juist dat de dingen goed zijn zoals ze zijn. Ik leerde mijn depressieve gevoelens niet meer weg werken, maar er juist naar toe gaan. Ik was zo enthousiast dat ik besloot te starten met een opleiding tot trainer Mindfulness Based Stress Reduction. (MBSR) Het gaf mij een werelds antwoord op mijn vroegere Indiase spirituele avontuur. Het grappige is, er is eigenlijk niets zweverigs aan mindfulness. Het hielp mij juist te mogen zijn wie ik ben, hoe ik ook ben; rustig of onrustig, somber of optimistisch, wat dan ook.”

MBSR is ontwikkeld eind jaren ‘70 door Jon Kabat-Zinn, een Amerikaans moleculair bioloog en beoefenaar van inzichtmeditatie. Hij ontwikkelde de training om patiënten met chronische pijn, die uitbehandeld waren, te helpen om zich op een andere manier tot hun klachten te verhouden. Het wordt inmiddels ook al jaren toegepast bij mensen met stress en burn-out klachten en het wordt steeds vaker ingezet in de GGZ en in organisaties en bedrijven.

Niets zweverigs aan
In 2019 meldde Connie zich als vrijwilliger bij De Krachtcentrale 013. “Eerst gaf ik individuele hulp bij brieven en CV’s. Al snel ontstond een kans om te gaan trainen, ik kon invallen voor een zieke collega. Maar staande voor de groep kwam ik mezelf en mijn onzekerheden opnieuw keihard tegen. Ik besloot te stoppen met trainen en zélf deelnemer te worden bij De Krachtcentrale. Ik kende nog bijna niemand in Tilburg en er ging een wereld voor me open. Binnen de Krachtcentrale heerst een sfeer dat je goed bent zoals je bent. Ik werd geholpen om ‘eruit te halen wat erin zit’ en echt mijn kracht te vinden. Op een aardse en positieve manier. De trainers zijn enorm betrokken en gelijkwaardig, ze staan echt naast je en lopen met je mee.”

Door haar opleiding MBSR en haar traject bij De Krachtcentrale 013, vallen voor Connie dingen op zijn plaats. “Ik heb mezelf de afgelopen jaren steeds beter leren kennen, ik weet nu echt waar mijn kracht ligt: Ik ben weer aan de slag als loopbaancoach, via Helixers. Het zijn kortdurende loopbaantrajecten, online. Ik heb er ontzettend veel plezier in en vind het heerlijk om vanuit huis te werken.

Wanneer ik individueel coach, kom ik helemaal tot mijn recht. Ik gebruik mijn intuïtie en mijn onconventionele geest en tune in en voel wat de ander nodig heeft. Ondertussen ben ik ook bezig een eigen praktijk te starten als MBSR coach. Als mensen eens kennis willen maken mogen ze me mailen! dagmeeg@gmail.com.”

Meer info over de trajecten bij De Krachtcentrale 013? Ook tijdens de lockdown bieden zij (online) training en begeleiding www.dekrachtcentrale013.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Naar welke rubriek blader jij direct als je Stadsnieuws leest?Reageren!