<p>Met Het Bewaarde Land trekken schoolklassen de natuur in.</p>

Met Het Bewaarde Land trekken schoolklassen de natuur in.

(Foto: Het Bewaarde Land )

IVN plant zaadjes voor natuureducatie in Stadsbos013

TILBURG - Op initiatief van IVN Brabant komt natuurbelevingsprogramma ‘Het Bewaarde Land’ vanaf dit voorjaar naar Stadsbos013. In dit scholenprogramma maken leerlingen van groep 4, 5 en 6 op speelse wijze kennis met de natuur in eigen stad. 

Eerder konden Tilburgse scholen deelnemen aan dit programma in de Loonse en Drunense Duinen nabij Udenhout, maar niet elke school kan deze afstand overbruggen. Gemeente Tilburg verleent voor de komende 4 jaar een jaarlijkse subsidie voor de realisatie van deze nieuwe locatie. Vanaf april kunnen scholen al kennis komen maken, tijdens speciale introductiedagen. Het volledige, driedaagse natuurbelevingsprogramma is vanaf volgend schooljaar te boeken.

Verbinding met natuur
Stadsbos013 is dé plek om inwoners van Tilburg met de nabijgelegen natuur te verbinden. Te beginnen met kinderen. Door Het Bewaarde Land in het Stadsbos013 aan te bieden beleven Tilburgse kinderen een unieke ervaring in de natuur dichtbij. In bomen klimmen, hutten bouwen, kruiden en bessen eten, allerlei planten en dieren leren kennen, sluipspelletjes doen en nog veel meer. Het 3-daagse programma is gericht op leerlingen van groep 4, 5 en 6. Ook speciaal onderwijs en nieuwkomersklassen zijn welkom.

Gedurende drie weken brengt de groep elke week één volle dag door midden in de natuur. Begeleid door vrijwilligers, die speciaal voor Het Bewaarde Land zijn opgeleid, gaan de kinderen in kleine groepjes op avontuur. Ze proeven, ruiken, luisteren, kijken, voelen en struinen in een wereld die voor hen weinig bekend is. Kijk voor meer informatie op www.hetbewaardeland.nl.

Stadsbos013
Stadsbos013 is een uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Tilburg, op fietsafstand van het centrum, waar cultuur en natuur samenkomen, waar flora en fauna de ruimte krijgen zich te ontplooien. Waar je rust kunt zoeken, de natuur kunt ontdekken, waar je kunt sporten, maar ook waar je mensen kunt ontmoeten. Een gebied dat zich ontwikkelt op basis van behoeften én op initiatief van de stad. Het is de ambitie om de toegankelijkheid van Stadsbos013 te vergroten en de verborgen waarden zichtbaar te maken zonder dat de biodiversiteit in Stadsbos013 er op achteruit gaat. Met het programma Het Bewaarde land levert IVN een bijdrage aan Natuur- en Milieueducatie in Stadsbos013. Het programma zorgt ervoor dat een jonge doelgroep het Stadsbos ontdekt en op een speelse manier meekrijgt wat de kwetsbaarheden zijn. De pipowagen van waaruit het programma wordt gedraaid, staat tijdens het seizoen bij Villa Vredelust. Deze plek wordt in de toekomst een Stadsboscentrum. Stadsboscentra zijn plekken waar vandaan je kan starten met de ontdekking van het Stadsbos.

Over IVN Natuureducatie
Natuur en kinderen is een fantastische combinatie. Toch komt nog maar één derde van de kinderen jaarlijks in de natuur. IVN Natuureducatie laat al meer dan 10 jaar kinderen met hun klasgenoten die natuur ervaren in Het Bewaarde Land. Een plek waar ze, onder kundige begeleiding, alle ruimte krijgen om de wereld te ontdekken, er te leren en te groeien. IVN is altijd op zoek naar vrijwilligers die hun passie voor de natuur over willen brengen op de schooljeugd. Heb je interesse of wil je een dagje meelopen? Neem vrijblijvend contact op via hetbewaardeland@ivn.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden