Dierenpark kraakt onder de lockdown; stagiaires in actie voor Oliemeulen


<p>Stagiares van De Oliemeulen bij de gigantische berg ingezamelde statiegeldflessen.</p>

Stagiares van De Oliemeulen bij de gigantische berg ingezamelde statiegeldflessen.

(Foto: De Oliemeulen)

Dierenpark kraakt onder de lockdown; stagiaires in actie voor Oliemeulen

TILBURG - Een vogelspin op je hand, een slang om je nek, wie is er niet groot mee geworden? Dierenpark De Oliemeulen trekt al decennialang een breed publiek naar de Reitse Hoevenstraat. Toch luidt het personeel nu de noodklok.

Door Theo van Etten

Hoe houd je 750 dieren in leven als er geen inkomsten zijn? Dat is waar de medewerkers van De Oliemeulen zich dagelijks zorgen om maken. De parkbewoners zelf merken weinig van alle commotie. “Hooguit de ara’s, die missen de reuring van het publiek wel een beetje”, aldus dierenverzorger Bastiënne Meulenbroek. Het voeren gaat gelukkig gewoon door. “Het zou echt ondenkbaar zijn als we daarop zouden bezuinigen.”

Stress

Voor de derde keer binnen een jaar tijd moest De Oliemeulen zijn deuren sluiten. Gedwongen door de overheidsmaatregelen tijdens de lockdown. Dat frustreert niet alleen de verzorgers, maar ook het publiek. Die willen namelijk maar één ding: zo snel mogelijk weer open. Bastiënne verzucht: “We hebben alle begrip voor de maatregelen hoor. Maar het is gewoon ontzettend vervelend dat je niet weet waar je aan toe bent. Dat geeft behoorlijk veel stress.”

Duizend lege flessen

Gelukkig bracht de actie van afgelopen week hoop. Stagiaires bedachten spontaan een plan om gedurende een volle week elke dag een actie te houden om geld in te zamelen. Drie dagen later gingen ze al van start via Facebook en Instagram. Zo was er een lotenverkoop, een flesseninzamelactie en een veiling. “Bizar en onrealistisch succesvol” blikt Bastiënne terug. “Zoveel mensen en bedrijven die ons een warm hart toedragen. Dan weet je weer waarvoor je dit mooie werk doet. Het is een extra drive om door te gaan. Opgeven is geen optie, dat zit ook niet in onze aard.”

‘Daar gaan we weer’

Terugkijkend op de afgelopen sluitingsperiodes: “De eerste lockdown voelde echt heel onrealistisch. Sta je daar ineens met slechts drie man en moet je de stagiaires naar huis sturen. Geen publiek, terwijl wij nooit dicht zijn. Wat moesten we doen? Gelukkig kwamen de donaties snel op gang. De tweede keer duurde ‘slechts’ twee weken, dat leek te overzien. Maar veertien dagen zonder bezoekers is ook heel lang. Bij de laatste lockdown hadden we zoiets van ‘Daar gaan we weer’. Wat frustreert is dat je steeds opkrabbelt en dan, pats, word je weer naar beneden geduwd.”

Voedseldonaties

Veel mensen voelen zich betrokken bij Dierenpark De Oliemeulen en dat waarderen de medewerkers enorm. “Het is werkelijk ongelooflijk hoeveel mensen ons steunen, dat is niet in woorden uit te drukken. Regelmatig doen ze kleine donaties, vaak in de vorm van voedsel. Maar omdat de dieren niet alles mogen eten, kunnen we dat niet altijd aannemen. En dat voelt soms dubbel. Mensen komen het immers speciaal brengen. Als wij dan ‘nee’ zeggen is dat zeker niet ondankbaar bedoeld.” Wil je weten hoe je het beste kunt helpen, ga dan naar de website oliemeulen.nl en bezoek de pagina ‘sponsormogelijkheden’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden