Burgemeester Weterings op prijswinnende ANP-foto


<p>Burgemeester Theo Weterings deelt via een ladder bloemen uit aan ouderen in een verzorgingshuis</p>

Burgemeester Theo Weterings deelt via een ladder bloemen uit aan ouderen in een verzorgingshuis

(Foto: ANP / Remko de Waal )

Burgemeester Weterings op prijswinnende ANP-foto

TILBURG - Burgemeester Theo Weterings die een trappetje opklimt om op een balkon een bosje bloemen te overhandigen. Niet alleen een iconisch beeld van 2020, ook eentje die een prijs oplevert voor de fotograaf Remko de Waal. Met deze plaat heeft hij namelijk de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020 gewonnen. 

“Ik had niet verwacht dat de burgemeester op een wankel trappetje de twee oudere dames op het balkon een bloemetje zou geven, maar hij deed het gewoon”, vertelt fotograaf De Waal. “Het was een leuk moment.” Dat vond de jury ook. “Een vertederend beeld: het oogt wat knullig, maar oer-Hollands en het is een duidelijk gebaar dat uit de beste bedoelingen voortkomt. Dit was ook de coronacrisis in Nederland: het zal ons nog lang heugen”, aldus jurylid Leo Blom.

De jury, die dit jaar bestond uit Wilco Willemsen (AD), Leo Blom (ANP), Jorien de Waard (ANP), Kristel Casander (Voordekunst) en Freek Staps (ANP), koos unaniem de foto van Remko uit 150 geselecteerde nieuwsfoto’s uit het jaaraanbod van ANP en Hollandse Hoogte. Goed voor de prijs die vernoemd is naar Jos van Leeuwen, een rasechte Haagse nieuwsfotograaf die al decennia lang het regionale nieuws in beeld brengt. Vorig jaar ging de juryprijs naar Eric Brinkhorst met zijn foto van de vonkenregen in Scheveningen. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden