Foto: Jasper Schoonhoven
Jacky Ervaart

Jacky Ervaart ‘s lands verdeeldheid

Ik wilde heel graag een column schrijven over zondagavond. Over hoe eng ik het vind wat er in onze stad is gebeurd. Ik kan me namelijk geen ander onderwerp voorstellen om over te schrijven momenteel. Het is alles dat door mijn hoofd spookt. En ook het enige dat ik zondagavond heb gehoord: brandweerwagens en politiesirenes.

Als ik ergens anders over schrijf, dan lijkt het alsof ik dit onderwerp negeer. Alsof het niet bestaat. Terwijl ik het niet wil negeren, want ik vind het belangrijk om het erover te hebben. Maar ik durf er ook niet over te schrijven. Want op het moment dat je je uitspreekt tegen de ene groep, krijg je de andere achter je aan. En andersom. Je doet het eigenlijk nooit goed. Nederland is meer verdeeld dan ooit. Je bent of een wappie of een schaap. Er zit niks tussenin. Terwijl ik mezelf in geen enkele categorie thuis voel. Ik heb ook mijn vragen bij de maatregelen. Ik ben ook kritisch op het kabinet. Is een avondklok wel de beste oplossing? Want nu gaan meer mensen overdag naar de winkels en wordt het daar drukker. En jongeren blijven inmiddels gewoon bij elkaar slapen lijkt me, om zo nog een sociaal leven te hebben. En wordt het economisch belang niet onderhand óók eens belangrijk, nu na een jaar? Een gigantische groep ondernemers is diep ongelukkig en het duurt al zo lang. Zoveel vragen, maar nergens antwoord op. En die antwoorden gaan we misschien ook nooit krijgen, hoe frustrerend dat ook is. Je kunt nu eenmaal Rutte of De Jonge niet door elkaar schudden om ze antwoorden te ontfutselen. Politici zullen sowieso altijd politiek-correct zijn.

Maar aan de andere kant houd ik me ook heel graag aan de regels. Hoe rot en absurd ik ze ook vind. Ik wil namelijk dat dit zo snel mogelijk voorbij is. Dat we ons normale leventje weer op kunnen pakken. En menselijk contact vermijden lijkt daarvoor de beste oplossing. Als ik daarvoor thuis moet blijven en ‘s avonds niet naar buiten mag, dan is dat maar even zo. Des te harder geniet ik straks weer van die terrasjes. Van de Tilburgse kermis en van Koningsdag. En vooral van Tilburg Zingt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden