Zo lag het Hasseltplein er in 1988 bij.
Zo lag het Hasseltplein er in 1988 bij. (Foto: Collectie Krelis Swaans.)

Uitzonderlijke stilte in een hectische stad: digilezing over Hasseltplein

Paul Spapens geeft zondag 21 februari een digitale lezing over de historie en de cultuur van het Hasseltplein in Tilburg. Hij vertelt in een livestream van Omroep Tilburg over de historische waarde van deze zogeheten ‘Frankische Driehoek’, waaruit Tilburg oorspronkelijk is opgebouwd.

Onder de titel ‘Alles van waarde is weerloos’ vertelt Spapens er vanaf 15.00 uur over in een lezing die vanuit de Hasseltse kapel wordt uitgezonden via www.omroeptilburg.nl/livestream

Beschermd stadsgezicht

De aandacht is volgens Spapens al weken gericht op het Hasseltplein. “Een kwetsbaar erfgoed in een stad waar al veel zichtbare geschiedenis is verdwenen”, vindt hij. Die kwetsbaarheid van het Hasseltplein werd een stedelijk onderwerp vanwege de plannen die er zijn met de Postelse Hoeve. Ook de ontwikkelingen in de directe omgeving in de (nabije) toekomst baren zorgen bij Spapens en cultuurhistorische organisaties. Een bij een deel van de gemeenteraad die het Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht wil uitroepen.

Kapel als ‘hoofdbewoner’

Met de lezing wil publicist en Tilburg-kenner Paul Spapens een poging wagen om Tilburg bij te praten over het belang van het Hasseltplein voor de stad. Alleen als je weet wat er speelt, kun je er goed voor opkomen, is zijn stelling. Hij doet dat met aandacht voor de eigenheid van Tilburg en met aansprekende details. De lezing is een initiatief van de Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel. Deze vijf eeuwen oude kapel zou je de hoofdbewoner kunnen noemen van het Hasseltplein.

Spirituele rust

Het Hasseltplein is een oorspronkelijke Frankische Driehoek. De huidige stad Tilburg is ontstaan uit aan elkaar gegroeide Frankische Driehoeken of herdgangen, waaronder Korvel, Veldhoven (Wilhelminapark) en Heuvel (Heuvelring). Op het Hasseltplein heerst nog een stilte die uitzonderlijk is in een hectische stad, een belangrijke reden voor de waardering. Het intieme en rustieke gevoel hangt nauw samen met de Hasseltse kapel waar de 100.000 bezoekers per jaar juist een spirituele rust zoeken.

Bescherming bieden

De omgeving van deze middeleeuwse plek is inmiddels verstedelijkt. In zijn lezing vergelijkt Paul Spapens het Hasseltplein met het onoverwinnelijke dorpje van Asterix en Obelix. Het verhaal dat hij vertelt is een pleidooi om dit plein de best mogelijk bescherming te bieden en het belang daarvan boven alles te laten prevaleren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden