<p>Onder andere met een taart werden de nieuwe, jonge bewoners van De Kievitshorst welkom geheten.</p>

Onder andere met een taart werden de nieuwe, jonge bewoners van De Kievitshorst welkom geheten.

(Foto: )

Jong helpt oud: studenten nemen intrek in De Kievitshorst

De gemiddelde leeftijd in woonzorgcentrum De Kievitshorst van De Wever is sinds kort een stukje lager. Daar betrekken studenten tot komend najaar tien kamers in het woonzorgcomplex dat binnenkort gesloopt wordt. Ze werden donderdag 18 februari officieel welkom geheten.

Tilburg - In aanloop naar die vernieuwbouw heeft de Kievitshorst woningen over. Terwijl studenten moeite hebben met het vinden van betaalbare studentenkamers. Bijkomend voordeel: de studenten ondernemen gezellige activiteiten met de bewoners en brengen zo een beetje leven in de brouwerij. 

Spontaan zingen

Een uitje naar de bakker, geeft een van de studenten als voorbeeld: “Op de heenweg was hij nog een beetje stil, maar op de terugweg begon hij spontaan te zingen. Bij terugkomst gaf hij aan erg genoten te hebben en het fijn vond om zo eens samen een activiteit te kunnen doen. Fijn dat ik dat voor hem kan doen.” Een andere bewoner wilde graag leren schrijven, dat was er eigenlijk nooit van gekomen. Een student geeft hem nu schrijfles. Hij maakt mooie vorderingen en zei: “Ik wist niet dat ik ’t kon, maar dankzij jou lukt ’t me!”.

Uur per vierkante meter

De studenten hebben al even kunnen wennen aan hun nieuwe woonomgeving, voordat ze donderdag officieel welkom werden geheten in woonzorgcentrum De Kievitshorst. De studenten kunnen voor een klein bedrag per maand (variërend van 109 euro tot 127 euro) een kamer huren. Als tegenprestatie organiseren zij welzijnsactiviteiten voor de bewoners. Het aantal uur hangt hierbij af van de grootte van de kamer, die varieert van 16 tot 25 vierkante meter. Een uur per vierkante meter per maand. 

Goede buur

Dat kan het samen lezen van de krant zijn, het doen van een spelletje, een praatje maken, een wandeling of uitje. Die komen bovenop de activiteiten die De Kievitshorst met haar bewoners onderneemt. Zorgtaken doen de studenten niet. De studenten moeten een ‘goede buur’ zijn voor de bewoners. Daartoe zijn afspraken gemaakt om overlast te voorkomen. De studenten hebben bijvoorbeeld hun eigen ingang waar zij ’s avonds in en uit gaan. 

Tot oktober

De studenten wonen tot eind oktober bij De Kievitshorst. Daarna verhuizen ook de bewoners voor ongeveer twee jaar naar een wissellocatie. In de tussentijd wordt De Kievitshorst gesloopt om plaats te maken voor een nieuw woonzorgcentrum. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden