<p>Henk Veltmeijer: &ldquo;Zou mooi zijn als dit plein de status van beschermd stadsgezicht krijgt.&rdquo; Op de achtergrond enkele van de vijf rijksmonumenten.</p>

Henk Veltmeijer: “Zou mooi zijn als dit plein de status van beschermd stadsgezicht krijgt.” Op de achtergrond enkele van de vijf rijksmonumenten.

(Foto: Theo van Etten)

Een beschermd stadsgezicht, dus: ‘Handen af van het Hasseltplein’

Met maar liefst vijf rijksmonumenten op een paar duizend vierkante meter is het Hasseltplein een unieke plek in onze stad. Desondanks is dit idyllische plein als geheel niet beschermd. En dat is hard nodig, vinden de bewoners.

Door Theo van Etten

Tilburg - “Ooit was het Hasseltplein veel groter dan nu. Het strekte zich verder uit richting het ziekenhuis en de Rueckertbaan”, vertelt bewoner Henk Veltmeijer. Zijn huis staat in de oostelijke hoek waar slechts vijftig meter verderop, maar aan het oog onttrokken, duizenden auto’s zich dagelijks in een cirkel rond het Draaiend Huis wurmen. Veertig jaar geleden was hij samen met zijn vrouw op zoek naar een woning in Tilburg. “We stonden voor dit huis en hadden meteen zoiets van: ‘Dit is het, hier willen wij wonen.”

Van sloop gered

Henk voelt zich snel thuis en toont zich een betrokken buurtbewoner. Hij wordt bestuurslid van de bewonersvereniging ‘Leefbaarheid Hasseltplein’ en richt later - vanuit zijn passie voor de plaatselijke historie - de stichting ‘Behoud Frankische Driehoek Hasseltplein’ op. “Dat was hard nodig omdat dertig jaar eerder de Hasseltse kapel maar nét van de sloop kon worden gered”, legt hij uit.

“We willen dit cultuurhistorisch erfgoed graag behoeden voor verder verval”

 “Maar eigenlijk is er altijd al gemorreld aan deze historische plek. In 1923 doorsneed het Wilhelminakanaal de verbinding met het ‘Heieind’ en in 1932 werd de historische ‘wolspuul’ gedempt. Er kwam een tramrails dwars door de Kapelhof en later verdween deze tuin rondom de kapel helemaal, toen er huizen werden gebouwd.” Zelfs in 1725 was er al gedoe toen er twee wilgenbomen werden omgehakt. De hele buurt was in rep en roer en kwam in opstand. Henk: “Van dat plein bleef je nu eenmaal met je handen af.”

Heel gezellig

Maar in de jaren zestig van de vorige eeuw gaat het echt los. Vanwege de bouw van een nieuw ziekenhuis wordt de eeuwenoude boerderij Fouchier een prooi voor de sloper. Er komt een rotonde die het plein afsluit van de Hasseltstraat. Ook de eeuwenoude Kraaivenstraat verdwijnt, waardoor de pleinwand een gapende wonde vertoont. Ter compensatie volgt een upgrade van het Hasseltplein. De typerende kinderkopkes en kasseien keren terug, evenals de ouderwetse straatlantaarns. Er komen bloemperken, leilindes en beukenhagen. Het plein oogt als een piepklein dorpje waar het in de meimaand tijdelijk ontzettend druk kan zijn. ‘Heel gezellig’, vindt Henk. “Maar waarom ze nou echt allemaal met de auto moeten komen?”

Vogelvrij

Anno 2021 dreigt er opnieuw gevaar. De bewoners kijken met angst en beven naar de nieuwe bestemmingsplannen voor de terreinen van het TweeStedenziekenhuis en restaurant de Postelse Hoeve. Henk: “In een vorig bestemmingsplan, ‘De Groene Long’, was het plein min of meer beschermd, maar dat plan bestaat niet meer. En nu zijn we dus als het ware vogelvrij. We willen dit cultuurhistorisch erfgoed graag behoeden voor verder verval. Daarom lijkt ons een status als beschermd stadsgezicht gerechtvaardigd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden