Foto: Jasper Schoonhoven
column Jacky Ervaart

Jacky Ervaart de lente

Ik ben helemaal in de war. Ik snap er echt he-le-maal niks meer van en weet ook niet meer wat ik moet denken en verwachten. Want is het nou winter? Of is het lente? 

In welk seizoen zitten we wat betreft temperatuur? Want ik ben het echt kwijt nu. Lastig ook: heb ik nét al mijn winterjassen uit de kast getrokken en beneden opgehangen, ben ik nét gewend aan een sjaal om en een muts op mijn hoofd, mag ik mijn lentejurkjes alweer van zolder halen. De temperaturen wisselen vaker en intenser dan dat mijn moodswings wisselen. Op het moment dat ik in het reine kom met het feit dat er sneeuw ligt en dat het bizar koud is, moet ik alweer switchen van mindset. En dat is in principe niet zo lastig voor mij, maar normaal is de aanloop naar mooier en warmer weer langer. Dan kan ik me er ook intens op verheugen.

Nu ben ik nog steeds aan het bijkomen van het weer van de afgelopen twee weken. Ik vond het heerlijk hoor. De sneeuw zien vallen en de wereld wit zien worden. Een keer zo’n winters wandelingetje, helemaal ingepakt in dikke lagen kleding. En lekker met mijn sneakers door de sneeuw, al glibberend en glijdend. Maar dat mag voor mij wel eenmalig zijn. Dat uurtje buiten was meer dan voldoende wat mij betreft. De warmte toen ik binnen kwam na een lange wandeling die voelde alsof ik meer dan 10 kilometer had gelopen, was heerlijk. Overigens bleek het 2,3 kilometer te zijn. Viel ook wel tegen. Ik was wel blij toen ik na een aantal dagen eindelijk de tegels in de tuin weer kon zien. We hebben niet voor niets aan de tuin gewerkt natuurlijk. En dat alle meubels en spullen nog op hun plek stonden, want door de sneeuw zie je zó weinig, dat gerust alles uit de tuin gejat had kunnen zijn. Dat je er, wanneer de sneeuw gesmolten is, achter komt dat je tuin leeg is geroofd. Dat is echt een grote angst van mij. Bleek ongegrond, want alles was er nog.

Maar goed. Lente dus. Er is voor mij ook echt niks meer om over te klagen, want mijn pollenallergie bleek geen pollenallergie. Kan ik eindelijk eens écht genieten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden