Foto:
Pastorale column

Column De Goede Herder: Veertigdagentijd

De tijd die we nu ingaan noemen we vaak de vastentijd. En veelal hoor je nog verhalen uit lang vervlogen tijden over vastentrommeltjes waar dan van alles in werd gedaan wat tijdens de vasten niet opgegeten mocht worden. Dat was op zich een goed gebruik maar het zou jammer zijn als je alleen maar bij vasten denkt aan zo’n uiterlijk gebruik. Want deze tijd is zoveel meer.

Daarom heet de tijd van voorbereiding op Pasen al tientallen jaren niet meer vastentijd maar Veertigdagentijd. Het gaat vooral om een geestelijke voorbereiding en om een tijd van ommekeer. Het is een tijd waarin we meer proberen te bidden, we onszelf wat ontzeggen en extra goed proberen te zijn voor de mensen om ons heen. 

De Veertigdagentijd is de uitgelezen tijd om af te rekenen met de innerlijke ‘Schweinehund’. Een tijd eens om onszelf een spiegel voor te houden en onszelf af te vragen: wat voor persoon ben ik nu eigenlijk? En waar draait het in mijn leven nu echt om? Voor wie of voor wat leef ik? Net zoals we onszelf door training gezonder en fitter kunnen maken zo kunnen we ons innerlijk net zo goed trainen. Als je geen tijd vrijmaakt voor je gezondheid dan kun je later in je leven helaas in vele gevallen tijd vrijmaken voor ziekte.

Maar zo werkt het geestelijk ook. Als je nooit jezelf confronteert met de waarheid omtrent jezelf dan komt die waarheid dikwijls als een boemerang terug. Die Veertigdagentijd is dus bedoeld om aan jezelf te werken. Innerlijke groei is mogelijk. En juist een beter contact met God zal daarbij helpen. Als je naar het zonlicht toe rijdt dan zie je pas hoe vuil je voorruit is en dan besef je dat die nodig afgewassen moet worden. 

Onthouding van voedsel of bijvoorbeeld de keuze minder tijd achter een scherm door te brengen helpt ons om ons te concentreren op de personen en de zaken die écht belangrijk zijn in ons leven. En meer tijd vrijmaken om anderen te helpen zal ons innerlijk opbouwen omdat we pas echt gelukkig worden als we liefde geven. Geen oubollig gebruik dus die Veertigdagentijd, maar iets voor winnaars.

Peter Koen, Pastoraalteam de Goede Herder

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden