<p>De zaal blijft leeg, meekijken kan online.</p>

De zaal blijft leeg, meekijken kan online.

(Foto: Theaters Tilburg)

Kracht van theater in simultaanshow verbeeld; ook in Tilburg

Bijna alle theaters ter wereld moesten op 13 maart 2020 hun deuren sluiten vanwege corona. Nu één jaar later wordt er in meer dan dertig landen op 13 maart 2021 de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. In Tilburg staat Mandela Wee Wee op het podium.  

Tilburg - In Nederland stappen tientallen acteurs het toneel op om het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ te spelen. Naast Wee Wee heeft Het Zuidelijk Toneel aan Theo Maassen  (Eindhoven) en Jetse Batelaan (Den Bosch) gevraagd om mee te doen. 

Symbolisch

De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. De acteur opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat symboliseert de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. 

Geen controle

Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Sinds de première tien jaar geleden is het stuk in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd.  Drie heel verschillende acteurs werden enthousiast van dit verzoek van Het Zuidelijk Toneel. Ze zijn vooral benieuwd wat hen te wachten staat zaterdag de dertiende, want ze hebben zelf niks in controle in dit toneelexperiment. 

Livestreams

Via een livestream zet Theaters Tilburg haar deuren open om op zaterdag 13 maart om 20.00 vanuit hun huiskamer deel uit te maken van een grootse, internationale theaterbeleving. 

24-uurstoer

Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om met de internationale theatergemeenschap op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste theaters over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘White Rabbit Red Rabbit’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. En in meer dan 25 Nederlandse steden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden