<p>Hanneke Verheul (links) en Hannah van den Bosch. Hun toevallige ontmoeting bij Feniks aan het NS Plein pakte goed uit.&nbsp;</p>

Hanneke Verheul (links) en Hannah van den Bosch. Hun toevallige ontmoeting bij Feniks aan het NS Plein pakte goed uit. 

(Foto: Gerard Sanberg)

Feminisme vandaag: de derde golf

Hanneke Verheul en Hannah van den Bosch, twee jonge feministen die elkaar min of meer toevallig ontmoetten bij Feniks, het Tilburgse expertisecentrum voor emancipatie. Dat pakte goed uit, zij gingen er samen aan de slag als vrijwilligers. Stadsnieuws sprak met hen over de Derde Golf feminisme, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrouw op maandag 8 maart.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Van den Bosch is 25 jaar, woont (samen) in Goirle en werkt sinds kort als beleidsondersteuner bij de gemeente Heusden. Ze deed International Studies met focus op niet-westerse filosofie en heeft, zoals zij zelf zegt, een passie voor gender: de sociaal-culturele aspecten van man of vrouw of iets daar tussen in zijn. In Japan viel haar de enorme invloed van de omgeving op: "Het man-vrouwverschil ligt daar echt héél anders." Vanwege haar interesse in emancipatie studeerde ze vervolgens Toegepaste Filosofie in Tilburg: "Een erg leuke studie! Voor mijn afstudeerscriptie over ecofeminisme (daarover hieronder meer GS) kreeg ik de scriptieprijs van de universiteit."

Genderstudies

Hanneke Verheul is 23 en woont in een studentenhuis in Tilburg. Ze studeert psychologie, aanvankelijk met het idee dat ze de psychotherapie in zou gaan. Verheul: "Eigenlijk was feminisme voor mij nooit zo'n sterke issue. Ik heb het van huis uit meegekregen dus ik vond het gewoon. Maar ik wil er meer mee gaan doen. De mentale problematiek houdt mij bezig, de diversiteit aan therapieën, de zorg voor de psyche." Ze overweegt om straks een master Genderstudies in Utrecht te gaan volgen.

Feniks!

Onafhankelijk van elkaar meldden ze zich als vrijwilliger aan bij Feniks, het expertisecentrum voor emancipatie dat aan het NS Plein huist. Wat hen beiden aanspreekt is de praktische instelling van Feniks. "Het is niet alleen maar theorie, daar. Ze doen ook echt dingen! Allerlei projecten die mensen echt verder helpen. En je kunt er terecht voor hulp en advies."

Podcast over de liefde

Verheul en Van den Bosch gingen dus aan de slag en maakten een podcast over Valentijnsdag en de liefde, te beluisteren via de website van Feniks (www.fenikstilburg.nl). Verheul: "Ja, het klikte meteen tussen ons en we werken nu samen op social media. Instagram en een podcast. We vertellen zelf over de verwachtingspatronen die aan zo'n traditie kleven en er komen ook anderen aan het woord. Duurt zo'n 50 minuten. Voor een podcast is dat niet uitzonderlijk lang hoor. Je kunt ernaar luisteren terwijl je iets anders doet."

De derde golf

Het feminisme, de emancipatie van de vrouw, bestaat natuurlijk al langer, weten we. Van den Bosch: "De eerste golf, rond het begin van de vorige eeuw, was vooral gericht op de externe rechten van vrouwen. Het krijgen van kiesrecht bijvoorbeeld. De tweede golf kwam op in de jaren 60. De aandacht lag toen meer bij het privéleven, meer binnenshuis dus." En nu is er sprake van een derde golf, waarbij de aandacht wederom verschuift: "Meer inclusief!"

Ecofeminisme

Daar komt het begrip ecofeminisme bij te pas. Voor een leek oogt het raadselachtig, maar Van den Bosch kan het verband tussen feminisme en ecologie helder uitleggen: "Het gaat om exploitatie en onderdrukking, van de vrouw én van de natuur. Het klimaatprobleem zou anders benaderd moeten worden, niet alleen rationeel, met je verstand, maar ook emotioneel. De natuur ráákt je, emotioneel. Die emotie moet jou leiden in je houding ten opzichte van de natuur."

Breder: intersectioneel

Verheul: "Onze generatie trekt het begrip feminisme breder. Natuurlijk gaat het óók om de onderdrukking en gelijkberechtiging van vrouwen, maar er zijn veel meer groepen die worden onderdrukt of achtergesteld. Die willen we bij onze acties betrekken. Hannah sprak over ecofeminisme, dan trek je het breder." Van den Bosch: "Onderdrukking en achterstelling bestrijden voor alle groepen die dat treft. Minder focus op alleen vrouwen. Het milieu erbij betrekken, de lhbti-beweging, mensen met een beperking."

"Als je wilt dat jouw stem het verschil maakt, moet je kijken naar een vrouw die op een nét niet verkiesbare plaats op de lijst staat. Als je die door voorkeursstemmen aan een zetel helpt, dan zet je zoden aan de dijk!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden