<p>Voor Jeroen Ligtvoet voelt autisme inmiddels niet meer als een probleem. Hij deelt juist zijn verhaal om anderen te helpen, in aanloop van de Week van Autisme, van maandag 22 tot en met zaterdag 27 maart.</p>

Voor Jeroen Ligtvoet voelt autisme inmiddels niet meer als een probleem. Hij deelt juist zijn verhaal om anderen te helpen, in aanloop van de Week van Autisme, van maandag 22 tot en met zaterdag 27 maart.

(Foto: )

Week van Autisme gaat digitaal: ‘Nu voelt autisme niet meer als een probleem’

Vorig jaar gecanceld, dit jaar in alternatieve vorm. Tijdens de Week van Autisme, tussen maandag 22 en zaterdag 27 maart, laten personen en organisaties uit Tilburg en omstreken die met autisme te maken hebben van zich horen. Met webinars of andere digitale uitingsvormen of een thematische stadswandeling. In aanloop daarnaartoe geeft Stadsnieuws alvast een voorproefje. Deze week het verhaal van Jeroen Ligtvoet.

Tilburg - ‘Voor mij zelf is de Autismeweek niet belangrijk. Maar voor anderen die er mee te maken krijgen, kan het een kans zijn om meer te weten te komen. Autisme heeft voor mij zowel voor- als nadelen. Ik vind het een voorrecht om de wereld iets anders te zien dan 90 procent van de mensen. Ik kijk iets rationeler, met meer afstand. Van buiten naar binnen, zou je kunnen zeggen.” 

“Ik ben vaak verbaasd over wat mensen doen. Het nadeel is dat ik gevoelig ben voor prikkels. Dat kan gemakkelijk te veel worden, daar moet ik rekening mee houden. Een voorbeeld? Ik vind theater heel leuk, maar in de pauze een biertje drinken in de foyer, dat moet ik niet doen. Het is daar veel te druk en als ik dan eenmaal thuis ben, voelt het niet meer als een leuke avond.”

Anders

“Als kind wist ik al dat ik anders was dan anderen. Ik had ook een bovengemiddeld IQ. Ik was 21 of 22 toen werd vastgesteld dat ik een autistische beperking had. Ik was vastgelopen in mijn studie voor docent maatschappijleer en heb een ADHD-test gedaan. De uitslag was positief: ik heb dus ADHD. Maar dat verklaarde niet alles. Want tijdens de studie had ik moeite met sociale contacten, terwijl ik de studentenvereniging heel leuk vond.” 

Schulden

“Dat vastlopen speelde vooral in de praktijk, als ik voor de klas stond. Daar was ik onzeker. De rol van volwassene was op dat moment te zwaar voor mij. De directe aanleiding om met de studie te stoppen was een slecht gemaakte taaltoets. Ik had veel spelfouten gemaakt. Achteraf bleek dat ik disgramatisme heb, noem het maar een grammaticavariant van dyslexie. Later heb ik nog een studie toegepaste psychologie geprobeerd, maar daar liep ik ook vast. Daarna had ik een tijd geen inkomen en raakte ik in de schulden. Dat was de aanleiding om hulp te gaan zoeken. Dus maakte ik een afspraak voor een intakegesprek bij Impegno.”

“Ach weet je, uiteindelijk is de reis belangrijker dan het doel.”

“Nu, op mijn 33ste, voelt autisme niet meer als een probleem. Oké, mijn omgeving houdt rekening met me. Maar dat doe ik ook met hen. De begeleiding van Impegno houdt in dat mijn begeleider elke maandag op bezoek komt. Hij helpt me met mijn administratie, want ik heb nog moeite met mijn financiën.”

Werk

“Ik blijf niet de hele dag binnen zitten! Vier dagen per week, van dinsdag tot en met vrijdag, ben ik aan het werk. ‘s Ochtends van acht tot elf in het lab van het ziekenhuis, waar ik help bij een onderzoek. Daarna doe ik tot drie uur vrijwilligerswerk bij Social Sofa, van de bekende Tilburgse banken die je overal in de stad ziet. Daar help ik met de verkoop en ik volg er een workshop mozaïek. Het zijn leuke collega’s daar en het helpt bij mijn integratie.”

“Omdat het werk in het ziekenhuis niet genoeg verdient, krijg ik een aanvullende bijstandsuitkering. Ik vind het vervelend dat ik niet helemaal in mijn eigen inkomen kan voorzien. Soms moet ik mijn bankafschriften laten zien. Daar heb je niks mee te maken, waar ik mijn geld aan uitgeef, denk ik dan.”

‘Reis is belangrijker dan het doel’

“Dus blijf ik proberen ander werk te vinden. In het ziekenhuis heb je diploma’s nodig. Binnenkort heb ik weer een gesprek bij Social Sofa en ook een met mijn trajectbegeleider van de gemeente. Ik hoop uiteindelijk een fulltime baan te vinden met enige voldoening en plezier. En wie weet, nog eens een studie. Maar ik ben nu wel realistisch. Werk in de bouw is fysiek te zwaar voor me. En ook is de sky niet meer de limit. Ach weet je, uiteindelijk is de reis belangrijker dan het doel.

“Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van autisme. In ieder geval zijn er veel verschillende soorten. Zelf zoek ik naar meer informatie op internet. En het is goed om hulp te zoeken. Je hoeft het echt niet alleen te doen!”

De Week van Autisme is een idee van Autismenetwerk Midden Brabant. Die wil autisme onder andere met informatiemarkten aandacht geven. De editie van vorig jaar kon door corona niet doorgaan. Dit jaar is er gekozen voor een meer digitale vorm. Kijk voor meer info op de facebookpagina van de Week van Autisme.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden