<p>Mocht je mee willen doen of ontvang je graag meer informatie, neem dan contact op met co&ouml;rdinator Karin Moers via karin@groeituin013.nl Foto: Micha&euml;l Molenaar</p>

Mocht je mee willen doen of ontvang je graag meer informatie, neem dan contact op met coördinator Karin Moers via karin@groeituin013.nl Foto: Michaël Molenaar

(Foto: )

Nieuwe stadsakker in de maak: people, planet, profit op Groeituin013

TILBURG - Wie de komende weken langs de Stadsakker rijdt, waant zich op enig moment even terug in de tijd. Grote boerentrekpaarden, echte Zeeuwse knollen bewerken het land met een ouderwetse ploegschaar. Groeituin013 is klaar voor een doorstart op een nieuwe locatie.

Door Theo van Etten

Zes jaar lang vonden de vrijwilligers van Groeituin013 - in het hoogseizoen wel tachtig - hun heil aan de Piushaven. Binnenkort verhuizen ze naar de Stadsakker, op de hoek van de Zwartvenseweg en de Reeshofdijk. Momenteel vinden daar de eerste grondvoorbereidingen plaats.

‘Gewoon heel Tilburg’

“Groeituin013 is een plek waar een heel diverse groep mensen met allerlei verschillende achtergronden samen tuinieren”, zo kenschetst initiatiefnemer en coördinator Hein van den Hurk van Stichting ‘Het Werkt’ het concept. “Het gaat daarbij om veel meer dan alleen een dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, haast hij eraan toe te voegen. “Ook gepensioneerden, of mensen voor wie een eigen (volks-)tuintje teveel verplichtingen met zich meebrengt, sluiten zich bij ons aan. Als je onze vrijwilligers zou moeten typeren, dan is dat gewoon heel Tilburg.”

“Waar het echt om gaat is dat iedereen echt mee kan doen”

Metafoor voor het leven

Tuinieren op Groeituin013 is dan ook wezenlijk anders dan op de meeste moestuincomplexen. De vrijwilligers zijn samen verantwoordelijk voor de opbrengst. Die nemen ze gedeeltelijk zelf mee naar huis, of wordt verkocht aan plaatselijke restaurants, buurtbewoners en passanten. Daarnaast is er veel ruimte voor eigen initiatief, zoals het verbouwen van medicinale kruiden. Volgens Hein is Groeituin013 een metafoor voor het echte leven: “Het is eigenlijk een hele grote struik die allerlei beestjes aantrekt. Die hebben allemaal ruimte, warmte, voeding en aandacht nodig om te kunnen groeien.”

Ook de kwetsbaren

Vanuit Stichting Het Werkt zijn twee professionals aangesteld met expertise op het gebied van tuinieren, twee andere medewerkers bevorderen een goede samenwerking op de tuin. “Met zoveel verschillende kikkers in de kruiwagen is dat soms nodig”, grapt Hein. “Maar waar het echt om gaat is dat echt iedereen gewoon mee kan doen. Dus ook de meest kwetsbaren van onze samenleving.”

Natuurbeleving

Nadat de structuur met paden, bloemenstroken, insectenhagen en teeltbedden op de Stadsakker klaar is, kunnen in april de eerste zaden de grond in. Over enkele jaren verrijst hier een prachtige Vlaamse schuur die dient als multifunctionele ruimte. Ook zal er weer ruimte zijn voor enkele boerderijdieren, bijenkasten en ziet Hein mogelijkheden voor educatieve en experimentele doeleinden. “We willen graag het verhaal vertellen rondom ‘people, planet en profit’. Zo realiseren we samen met Tiwos voorbeeld-schuttingtuintjes waarmee we huurders willen inspireren om hun achtertuinen te vergroenen. Als toegangspoort naar het aangrenzende Stadsbos013 vervullen wij graag een brugfunctie naar meer natuurbeleving.”

Wil je ook vrijwilliger worden van Groeituin013? Mail of bel Karin Moers (karin@hetwerkt.eu of 06 - 30 75 95 72).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden