<p>Het Spoorpark vanaf de hoofdingang met het schitterende kunstwerk De Rits Van Marieke Vromans: de stad open ritsen om onder de stenen het groen tevoorschijn te toveren.</p>

Het Spoorpark vanaf de hoofdingang met het schitterende kunstwerk De Rits Van Marieke Vromans: de stad open ritsen om onder de stenen het groen tevoorschijn te toveren.

(Foto: Anja Eijkemans)

Spoorpark voor én door de Tilburgers

Als parkmanager heeft Sophie Peters naar eigen zeggen de leukste baan van Tilburg. Ze doet het nu drie jaar en een terugkerend thema in het gesprek is de diversiteit, zowel van de activiteiten in het park als van het publiek dat het park bezoekt: “Dat was ook precies de bedoeling. Voor iedereen en allemaal.”

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Peters is als zelfstandige werkzaam bij het Spoorpark, haar opdrachtgever is het stichtingsbestuur. Zij is één van de zeer weinige betaalde krachten: het Spoorpark draait op de inzet van heel veel vrijwilligers. “Het zijn er zo’n veertig, en als je in het park bent zie je er altijd wel een paar lopen. Wat ze doen? Nou, noem maar op: groenonderhoud, afvalprikken, mensen ontvangen en de weg wijzen als gastheer of -vrouw, technische reparaties uitvoeren.”

Hoe is het zo gekomen?

Het idee om een park te realiseren op het braakliggende, voormalige Van Gend & Loos terrein, kwam jaren geleden uit de buurt omhoog borrelen. De naam die toen de ronde deed was Hart van Brabantpark en de buurtraad stapte met dat verzoek naar de gemeente. Wethouder Berend de Vries was enthousiast maar wilde het breder trekken, een burgerinitiatief voor de gehele stad.

82 suggesties

De volgende stap was de vorming van een stichtingsbestuur bestaande uit Johan Dunnewijk, Anita de Haas en Noud Derks. Peters: “Dat is ook het huidige bestuur en die hebben toen een oproep gedaan aan de hele stad om te komen met ideeën. Nou, dat viel in goede aarde want er kwamen maar liefst 82 suggesties! Die mochten allemaal een pitch houden voor het bestuur, een uitleg en pleidooi voor hun idee. Het bestuur koos vervolgens acht kwartiermakers, dus acht mensen die hun idee mochten realiseren.”

“Alsof heel Tilburg op het Spoorpark had zitten wachten”

De stad open ritsen

In het huidige park zijn nu negen parkpartners (nieuwe naam voor de kwartiermakers) duidelijk herkenbaar aanwezig. Peters: “Ja, zeker. Je ziet het zo he? Het home van Scouting Esjeeka. De horeca van het T-huis. De velden van Beachvolleybal. De heuveltjes van het Urban Sports-gebied. BeweegR. De tenten en campers van de Stadscamping. De kinderen die spelen met Levend Water. En natuurlijk het kunstwerk De Rits van Marieke Vromans. Schitterend beeld toch dat goed past bij het park: de stad open ritsen om het groen onder de stenen aan de oppervlakte te brengen?”

Alomvattend ontwerp

Maar met acht losse, op zichzelf staande ideeën heb je nog geen alomvattend ontwerp voor een park. Dat moest er dus nog komen en werd het werk van een expertteam gevormd door Esther Kruit, Jacqueline Moors en Tjeerd Timmermans. Zij hebben op basis van die acht initiatieven het hele park ontworpen.

De opening in 2019

Peters: “We hadden een fantastische opening in de zomer van 2019. Dat was echt geweldig! Het was een prachtige zomer en het was alsof heel Tilburg op dat park had zitten wachten! We kregen geweldige reacties, het was overweldigend.”

Duizenden bezoekers

Maar het was niet alleen overweldigend, het bleek ook een gigantische klus voor de parkmanager en de vrijwilligers: “Nou hoor! Alles wat dan op je afkomt! Het was nieuw voor ons. Wat houdt het in als duizenden mensen je park komen bezoeken?”

Kritische noten

Dat het park in een behoefte voorzag, maakte de drukte meteen vanaf het begin duidelijk. Maar er waren ook minder prettige kanten. Peters: “We moesten met de buurt in overleg want het was nogal een overgang, van braak terrein naar een drukbezocht park. En soms zijn mensen sloddervossen. De hoeveelheid afval die we rapen na een mooie middag, dat is ontstellend. Sommige mensen laten de rommel gewoon uit hun handen vallen!”

Diversiteit

In het park valt de diversiteit van de activiteiten en de bezoekers op. Peters glimt: “Ja, schitterend toch? Je ziet alle lagen van de bevolking. Mensen komen picknicken, brengen een fles wijn mee of een pot thee. Gaan barbecueën. Spelen spelletjes. Sporten in allerlei vormen. Wandelen, soms met de rollator want ook in leeftijd is het publiek heel divers. We kunnen echt trots zijn op wat we hier met z’n allen voor elkaar hebben gekregen!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden