<p>Op het witte doek van Cinecitta was er, ondanks de gesloten deuren, toch even wat te zien. Om de clip van Simon Keats te lanceren is er een interview opgenomen met de zanger en de animators.</p>

Op het witte doek van Cinecitta was er, ondanks de gesloten deuren, toch even wat te zien. Om de clip van Simon Keats te lanceren is er een interview opgenomen met de zanger en de animators.

(Foto: )

Als optreden niet kan, dan maak je toch een toffe clip?

Live voor een groot publiek optreden: de kick voor de muzikant, onmogelijk op dit moment. Waar sommige musici optreden via een livestream pakte de Tilburgse singer-songwriter Simon Keats het net iets anders aan. Hij stak zijn aandacht, tijd en energie in het maken van een bijzondere videoclip. Of beter gezegd: de tijd en energie van twee andere Tilburgers. Het geheel is vrijdag 12 maart te zien op Omroep Tilburg.

Tilburg - Simon Keats (artiestennaam van Paul Zoontjens) bracht eerder al het nummer Falling Star en wilde de muziek voorzien van een videoclip. Daarvoor had hij een ideetje. “. Aanvankelijk wilde ik een redelijk sobere lyrical video, een plaatje met tekst die meebeweegt met de woorden van de muziek. Gaandeweg leek het me dynamischer als het gezicht ook wat zou bewegen. 

“Ivo vertelde wekelijks hij dat hij mijn gezicht spuugzat was”

Ik wist wel dat animeren veel tijd kostte, maar ik verwachtte - omdat het minimaal zou zijn en het nummer nog geen 4 minuten beslaat - dat het wel mee zou vallen. Boy, was I wrong!”

Kunstmatige intelligentie

Het animeren van de videoclip, waarbij elke frame met de hand getekend moet worden, zou een tijdrovende klus worden. Maar met hulp van tekenaar Ivo van Leeuwen, animator Sander Raeijmaekers en moderne technologie bleek de klus wel haalbaar. Door Simon Keats in de camera te laten kijken en een gedeelte het beeldmateriaal over te tekenen. Een computer met kunstmatige intelligentie berekende de tussenliggende bewegingen.

Gezicht spuugzat

“Bizar!”, aldus Keats. “Het hield alsnog veel werk in voor Ivo, maar dat was een weg die hij niet schuwde. We waren vooral allemaal benieuwd wat het experiment zou opleveren. Wekelijks belde Ivo om te vertellen dat hij mijn gezicht inmiddels spuugzat was. Volgens mij zat ‘ie toen pas halverwege het proces van over de honderd tekeningen.”

‘Ster is niet onschendbaar’

Over het resultaat is Simon Keats tevreden. “Tekst, muziek en animatie raken elkaar op verschillende vlakken. Je ziet het gezicht van een personage dat uit mijn hoofd is ontsproten: James Darling, een muzikant uit Londen die gedoemd is voor de ondergang. James is de falling star. Je ziet deze vrije val in zijn gezicht. Emoties schieten als kometen door hem heen, de aarde trekt aan hem. Hij houdt geen stand en vindt zich uiteindelijk terug gestrekt langs zijn eigen voetstuk.”

Het is voor Keats een in deze tijd een bekend beeld geworden: de ster van oudsher is niet meer. “De ster is niet meer onschendbaar. Dat is sinds enkele jaren mijn fascinatie en daaruit is dit idee geboren.”

Interview in een leeg Cinecitta 

Om de clip te lanceren is er in Cinecitta een interview over de totstandkoming van de clip opgenomen met de Tilburgers Simon Keats, Ivo van Leeuwen en Sander Raaijmakers. Dat interview én de clip zijn afgelopen week uitgezonden bij Omroep Tilburg. Terugkijken kan via de website van Simon Keats.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden