<p>De nieuwe machine in het TextielLab, waarmee producties van 3,5 meter breed in een keer gemaakt kunnen worden. Foto: Josefina Eikenaar-TextielMuseum</p>

De nieuwe machine in het TextielLab, waarmee producties van 3,5 meter breed in een keer gemaakt kunnen worden. Foto: Josefina Eikenaar-TextielMuseum

(Foto: Josefina Eikenaar-TextielMuseum)

Tilburgse textielproductie verleden tijd? Echt niet!

Wie denkt dat de textielmakerij iets is van Tilburgs verleden is, heeft het goed mis. Er is zelfs volop innovatie aan de gang. Het steeds opnieuw uitvinden van het weefgetouw loopt als een rode draad door de industrialisering van de afgelopen eeuwen en in Tilburg gaat die ontwikkeling door. In het TextielLab staat sinds kort een computergestuurde weefmachine, waarmee een lang gekoesterde droom is vervuld.

Tilburg - De nieuwe, 3,5 meter brede weefmachine stond al een tijdje op de verlanglijst van het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum. Het lab heeft drie computergestuurde weefmachines, waarvoor de wachtlijsten steeds langer worden. 

“Ik krijg er alle ruimte en tijd om onderzoek te doen en te experimenteren”

“Met een vierde machine erbij bieden we niet alleen meer kunstenaars en ontwerpers een plekje aan in ons lab, ook breiden we het palet aan mogelijkheden enorm uit”, zegt Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab. “Door de breedte van de nieuwe machine wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gigantische oppervlakten te weven, zonder naden. Kunstenaars kunnen nu echt dat grote gebaar maken.”

Subsidie 

Dat het enorme apparaat nu in Tilburg staat te weven, heeft TextielLab onder andere te danken een rijkssubsidie. Sinds dit jaar is de broedplaats voor textielkunst onderdeel van de Nederlandse culturele basisinfrastructuur (BIS). Het TextielLab is zo voor vier jaar verzekert van extra inkomsten waarmee het een professionaliseringsslag wil maken. Dat betekent nieuwe machines, digitaliseren, talentontwikkelingsprogramma’s, symposia en masterclasses. En meer inzetten op de functie als verbindende factor tussen kunstenaars en opdrachtgevers.

Spelen met garens

Beeldend kunstenaar Otobong Nkanga heeft de eer de nieuwe aanwinst van het TextielLab in te wijden. Vier wandkleden gaat de Belgisch-Nigeriaanse Nkanga maken. Wat ze precies gaat doen, weet ze zelf nog niet. “Dat is het leuke. Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt. Van de ene ontdekking naar de andere. Daar verheug ik me enorm op.”

Inspiratie

Nkanga is geen onbekende van het TextielLab. “Ik krijg er alle ruimte en tijd om onderzoek te doen, om te experimenteren, om nieuwe materialen en technieken uit te proberen”, vertelt ze. “Dat is voor mij enorm waardevol. Ook het contact met de mensen in het lab, de kennis die er aanwezig is, en de andere kunstenaars en ontwerpers die ik er ontmoet, brengen me enorm veel inspiratie.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden