<p>Morus Mori</p>

Morus Mori

(Foto: Hanneke Wetzer)

Bewegingen bewaard met performancegalerie van Tilburgse choreografe

Bewegingen van mensen vastleggen om te bewaren. Daar is de Tilburgse choreografe Katja Heitmann sinds 2019 mee bezig. Sindsdien hebben meer dan zevenhonderd mensen hun persoonlijke motoriek gedoneerd voor haar kunstproject Motus Mori. Dat project heeft sinds afgelopen week de vorm van een performancegalerie, in theater De Nieuwe Vorst.

Tilburg - Iedereen beweegt anders en dat interesseert Katja. Toch lijken bewegingen van heel verschillende mensen soms op elkaar, ontdekte de choreografe. “De handbeweging van de Duitse theaterdirecteur Bettina ‘linkt’ aan die van de dakloze Poolse Pavel”, geeft Katja als voorbeeld. “Of hoe de buiging van de ruggengraat van een 90-jarige man refereert aan die van een 3-jarig kind.” Dansers gaan met die bewegingen aan de slag om een persoonlijke ‘bewegingsindex’ maken: een op maat gemaakt bewegingssculptuur.

Intieme bewegingen

Hoe dat in zijn werk gaat? Met bewegingsinterviews. Katja legt uit: “Een persoonlijk fysiek ‘gesprek’ met een danser over jouw motorische kenmerken. Één op één, want die persoonlijke bewegingen zijn vaak best intiem. Een paar dagen later krijg je je hyperpersoonlijke kunstwerk te zien.” Twee afspraken dus. “Ja, dat maakt het wel heel bijzonder. Ik denk dat het nodig is. Meestal is het interview al behoorlijk intens. Mensen worden zich vaak achteraf van hun bewegingen bewust of herinneren die van anderen. We horen vaak dat ze met een nieuwe blik kijken naar bewegingen van zichzelf en anderen.”

Persoonlijk door corona

Deze choreografische galerie voor performance-op-afspraak, de Motus Mori Gallery, is neergestreken in theater De Nieuwe Vorst. Het is een tussenstation in het project dat in 2019 startte en via Marres in Maastricht en het STRP Festival in Eindhoven op verschillende dans- en theaterfestivals in Nederland en België te zien zou zijn. Het uitbreken van de coronapandemie gooide ook hier roet in het eten. Zo ontstond het idee om Motus Mori individueel aan te bieden.

Voor iedereen

Individueel, maar zeker niet exclusief. Het is de bedoeling dat iedereen de gelegenheid krijgt om onderdeel te worden van dit project. Om zijn of haar persoonlijke beweging in een bewegend sculptuur vast te leggen voor het nagelacht. “Ons archief wordt gevuld door iedereen en is voor iedereen”, zegt de Tilburgse daarover.

Wie mee wil doen, kan een afspraak maken via motusmori@katjaheitmann.com. Voor eenzame mensen of jongeren zijn de afspraken gratis. van bezoekers die normaalgesproken vaak naar het theater of museum gaan, wordt gevraagd om een donatie te schenken aan de stichting van Heitmann. “Dan kunnen we daarmee op termijn meer nieuw publiek mee bereiken.”

De Nieuwe Vorst is een tijdelijke locatie voor Motus Mori. Daarna wordt de galerie nomadisch en verplaatst - als het kan - naar Utrecht, Den Bosch en Den Haag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden