<p>Motorcrossers reden afgelopen weekend op plekken waar dat niet hoort.</p>

Motorcrossers reden afgelopen weekend op plekken waar dat niet hoort.

Illegale crossers in natuurgebieden op de bon

Een team van politie, boa’s en natuurinspecteurs kwam zondag 21 maart in actie op natuurgebieden landgoed Gorp en Roovert in Goirle en Roovertsche Heide in Hilvarenbeek tegen illegaal motorcrossen. Van twee crossers zijn de motoren afgepakt. Meerdere bestuurders van quads en een buggy zijn bekeurd omdat ze reden op paden waar dat niet mocht.

Regio - Groene en lokale boa’s, natuurinspecteurs van Samen Sterk in Brabant (SSIB) en Politieteam Leydal werkten samen om op te treden tegen illegale motorcross. Dat wekt het hele jaar door ergernis op, maar vanaf 15 maart is de luidruchtige hobby om een andere reden laakbaar. Tussen 15 maart en 15 juli is namelijk het broedseizoen en is het verboden om nestende vogels en hun eieren te verstoren.

Het team van handhavers had speciale aandacht voor de geldende toegangsbepalingen in de natuurgebieden. Want ook buiten het broedseizoen is het crossen in natuurgebieden volgens hen een terugkerend probleem.

Klachten

Tijdens de gezamenlijke actie werden twee motorcrossers staande gehouden die aan het crossen waren in Goirle en Hilvarenbeek. De politie had al meerdere klachten gekregen over zeer gevaarlijk rijgedrag. De crossers reden over paden waar veel wandelaars liepen. Ook zouden de motorrijders met hun crossen de natuur verstoren.

Geen rijbewijs

Na de staandehouding konden de crossers niet op hun motoren verder rijden. Die zijn met hulp van de Politieteam Leydal meegenomen voor nader onderzoek. Een van de crossmotoren was in ieder geval niet voorzien van een kenteken, was niet verzekerd en de bestuurder was niet in het bezit van een rijbewijs.

Behalve de motorcrossers kregen ook bestuurders van 4x4-voertuigen en een buggy een bekeuring omdat ze reden op paden waar dat niet mag.

Loslopende honden

Naast de controle op illegale cross, trad het handhavingsteam ook op tegen loslopende honden. Volgens de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) jagen onaangelijnde honden regelmatig achter het wild aan. Daardoor werden de afgelopen periode veel reeën dood gevonden die in paniek op de vlucht sloegen en zich vastliepen in gaas - en hekwerken.

Tijdens deze handhavingsactie stond de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht de groene Boa’s bij op het gebied van kennis en kunde om steeds in het belang van het behoud van al onze natuurwaarden te handelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden