<p>Heel zorgvuldig plantten de leerlingen van SBO Westerwel de bomen voor het nieuwe, kleine bos dat aan het Biervlietplein verrijst. Het minibos heeft de toepasselijke naam &#39;Litte Forrest&#39; meegekregen. &nbsp;</p>

Heel zorgvuldig plantten de leerlingen van SBO Westerwel de bomen voor het nieuwe, kleine bos dat aan het Biervlietplein verrijst. Het minibos heeft de toepasselijke naam 'Litte Forrest' meegekregen.  

Elk kind een boom in het minibos bij Westerwel

Leerlingen van sbo Westerwel hebben onlangs zo’n duizend bomen geplant aan het Biervlietplein in Tilburg. Die bomen vormen straks samen een zogeheten ‘tiny forest’, tegenover de school voor speciaal basisonderwijs. De aanleg van het mini-bos is een idee van gemeente Tilburg die daarbij hulp kreeg van IVN Natuureducatie, Scouting Rey de Carle en de spierkracht van de leerlingen van Westerwel.

TILBURG - “De leerlingen hebben echt een ontzettend leuke dag gehad”, vertelt leerkracht op Westerwel Femke Stokkermans. “Superleuk, de kinderen hebben zo ontzettend genoten. Ze zijn allemaal heel betrokken en enthousiast over ‘ons bos’. Want ze zien het nu echt als hun bos. Alle leerlingen hebben een boom geplant, met daaraan een plaatje met hun naam erop. Zo hebben ze allemaal een eigen boom en een eigen stukje bos dat ze gaan onderhouden.” Dat het ook voor de leerlingen een dag is om niet te vergeten, blijkt uit de reacties: “Ik vond het zo leuk, ik ga na school weer meehelpen”, vertelt de tienjarige Chloe.

Geen tegels maar groen

Een tiny forest is een klein bos, ter grootte van een tennisbaan, dat bestaat uit struiken en bomen die goed in Nederland groeien. Zo’n bos ontstaat niet zomaar, er is donderdag hard gewerkt door alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers van IVN. In totaal zijn er duizend boompjes geplant door de kinderen van de middenbouw (in de leeftijd van 9, 10 en 11 jaar). Zij keken hun ogen uit en zagen tijdens het graven talloze insecten en regenwormen voorbijkomen. Een leerzame dag, zo vond ook leerling Lorenzo (9 jaar): “Ik vind het planten superleuk, thuis kan ik dat niet omdat we daar alleen maar tegels hebben.”

 ”We zien veel leerlingen opbloeien als ze buiten zijn.” 

Naast de aanplant van de bomen, is er in het mini-bos ook een buitenlokaal gemaakt. Met kleine boomstammen als stoelen en omringd door groen kunnen de leerkrachten van sbo Westerwel straks natuurlessen geven in het bos. Dat is voor de kinderen echt een aanwinst vindt Femke. “Buiten les krijgen is toch echt anders dan in een klaslokaal. We zien veel leerlingen opbloeien als ze buiten zijn.”

Samen onderhouden

Het minibos, dat de naam Little Forest krijgt, is bestemd voor de hele buurt, de nabijgelegen scoutinggroep Rey de Carle en voor Westerwel van Stichting Biezonderwijs. Buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten in het minibos. Het onderhoud voeren ze samen uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden