<p>Voorwerpen uit vervlogen tijden en verhalen in Tilburgs dialect. Wie een deurtje van Miets klankkast opentrekt, wordt ondergedompeld in Tilburgse eigenheid.&nbsp;&nbsp;</p>

Voorwerpen uit vervlogen tijden en verhalen in Tilburgs dialect. Wie een deurtje van Miets klankkast opentrekt, wordt ondergedompeld in Tilburgse eigenheid.  

(Foto: )

Nuuw tèùs maoke, hoe doede dè?

Dagelijks verhuizen er ouderen zonder al te veel aandacht naar een zorgcentrum, maar de Brabantse Miet staat met haar nieuwe woonstek volop in de spotlights. Sinds 1 april heeft Miet kamer in behandelcentrum De Hazelaar van ouderenzorgorganisatie De Wever. Daar stap je in een levensgrote Brabantse klankkast, over taal en thuis.

Tilburg - "Halloo, Miet hier. Ik zèè verhèùsd nòr Tilburg. Jè, et moes wèl. Tis den aawer war. En nuuw kaomer, nuuw buure, verpleegsterkes en ver-pleegers, mènnezjers: ik krèègzer ammel bè. Den omwaas hoevek zèllef niemer te doen. Èèrepel schèlle ok nie. Dès fèèn, want daor hak tòch aatij al enen heekel oan. Mar tòch … en nuuw tèùs maoke: hoe doede dè?

Miet is niet zomaar een dame op leeftijd. In dit fictieve personage herbergen waargebeurde verhalen van senioren. Én de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, naar hoe dialect van invloed is op het gevoel van welzijn bij ouderen in een zorgcentrum. De hamvraag: kan het spreken van de thuistaal, het gevoel van autonomie beïnvloeden? Stichting Laudio heeft in het Tilburgse behandelcentrum De Hazelaar een plek ingericht om dat zelf te ervaren. Daar stap je een levensgrote Brabantse klankkast binnen. Als je een kastdeur opent, hoor je Miet zelf in haar eigen taal: in het Tilburgs dialect. Dan is Miet thuis, zoals bewoners zich misschien ook bij Miet thuis voelen.

Miets klankkast is er voor iedereen die (tijdelijk) woont in De Hazelaar én voor alle vrijwilligers en medewerkers van zorgorganisatie De Wever. In verband met de coronamaatregelen is deze speellocatie besloten, maar (zoals het er nu uitziet) iedereen is in het najaar welkom in het Roosendaals Museum Tongerlohuys als zij daar logeert. Naast de klankkast heeft Miet ook een podcast. zodat iedereen naar haar kan luisteren. Meer info op stichtinglaudio.nl/miet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden