<p>Pam Wijnannn de tuin van Tilburg University</p>

Pam Wijnannn de tuin van Tilburg University

(Foto: VSA)

VSA: een vegan studentenvereniging

Pam Wijnans is 27 en studeert in deeltijd psychologie aan Tilburg University. Ze doet nu haar master, de laatste fase van haar studie dus. Geboren en getogen in Tilburg is zij de oprichter van de Tilburgse afdeling van de VSA, de Vegan Student Association.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Zelf is Wijnans al jaren vegetarisch. Bij tussenpozen neigde zij ook naar veganistisch en sinds anderhalf jaar lukt dat volledig. Wijnans: “Veganistisch is echt een stap verder dan vegetarisch, het vergt ook meer van je. Als vegetariër eet je geen vlees en vleesproducten, maar een veganist gebruik je helemaal geen dierlijke producten.”

Blauwe muisjes rode muisjes

Bij veganisten gaat het niet alleen om eten, blijkt in de loop van het gesprek, maar: “Als je je er in verdiept kom je voor onverwachte zaken te staan, merkte ik. Honing is een dierlijk product, dat weet natuurlijk iedereen. Maar brood? Tja, bij sommige soorten brood zie je een E-nummer verschijnen, dat is dan een stof die het brood langer vers houdt. Maar die stof, dat E-nummer, dat wordt gemaakt van varkenshaar. Voor een veganist reden om het te laten staan. De rode kleurstof in voedsel wordt geproduceerd door luizen en is dus uit den boze voor ons. Geen roze muisjes op je beschuit! Blauwe muisjes kunnen dan weer wel!”

Gemak en prijs

De inzet van de VSA is in eerste instantie vooral praktisch want ja, het gaat natuurlijk wel om studenten. Wijnans: “En studenten gaan ook voor het gemak. En voor de prijs! Het mag niet te duur zijn. Daar letten wij dus op en daar willen wij onze doelgroep bij helpen.”

Community opbouwen

Wijnans speelde al een tijdje met het idee van een Tilburgse afdeling en tijdens de lock down besloot zij er gewoon mee te beginnen. Ze vroeg informatie op bij afdelingen in andere steden en heeft inmiddels een team om zich heen verzameld: “Mensen met gelijke visie op natuur en klimaat en leven bij elkaar brengen, daar gaat het om. Minder leed en exploitatie van dieren!”

De VSA is ontstaan in Groningen en sindsdien uitgewaaierd naar andere Nederlandse steden. Tilburg ontbrak nog en in de woorden van Wijnans:”Tilburg is hier juist heel geschikt voor. De stad zit in een flow, er gebeurt van alles op allerlei gebieden. Dit past daar goed bij.” De eerste restaurants die meegaan in deze flow zijn er al: “Ja, leuk is dat. Focus Foodbar, aan het Radiopleintje bijvoorbeeld. Daar krijgen onze leden korting.” Meer weten? Mail naar vsatilburg@gmail.com of kijk op Instagram@vsa.tilburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden