<p>Yvonne van den Ende en Frank Pulskens bij het voormalige datacenter van Interpolis aan de Prof. Verbernelaan</p>

Yvonne van den Ende en Frank Pulskens bij het voormalige datacenter van Interpolis aan de Prof. Verbernelaan

(Foto: Aldert van der Burg )

Computers weg, ruimte voor ouderen

In De Reit weten ze het wel. Geef de plint in het oude datacenter van Interpolis aan de Prof. Verbernelaan een nuttige, maatschappelijke functie voor de wijk, het liefst voor de ouderen. Frank Pulskens van het bestuur van ouderenbond KBO Kring Tilburg en Yvonne van den Ende van de buurtcommissie Abdij- en Torenbuurt maken zich er hard voor.

Door Aldert van der Burg

TILBURG - “Het is belangrijk dat ouderen beschikken over een eigen ruimte in de wijk”, zegt Pulskens. “Dat bevordert de onderlinge sfeer en ze zijn zo eerder geneigd om vrijwilligerswerk te doen. Jaren geleden hadden we een plek aan de Westertorenlaan, maar die is wegbezuinigd. Vervolgens konden we terecht bij Amarant aan de Bredaseweg, maar corona gooide roet in het eten. Bovendien hebben we daar geen eigen ruimte, omdat er tegelijkertijd ook andere groepen zitten.”

‘Maak er woningen van’

Van den Ende is het helemaal met Pulskens eens, maar zet net wat hoger in dan KBO: zij ziet het liefst woningen onder in het voormalige datacenter gerealiseerd worden. Momenteel is de omgeving daarvan volgens haar verpauperd. “Er wonen in deze wijk veel senioren, die graag in hun eigen omgeving blijven wonen als ze van een groot huis naar een kleiner appartement verhuizen”, vertelt ze.

“KBO wil een pareltje. En wij willen zelfs een hele parelsnoer”

“Ons idee is een uitgelezen kans voor de ouderen in de buurt. Het pand is zodanig groot, dat er een combinatie mogelijk is met studentenwoningen, een kinderdagverblijf en wellicht een moestuin.” De gemeente ziet het idee van de buurtcommissie echter niet zitten. Volgens D66-wethouder Berend de Vries hebben senioren en studenten te verschillende woonbehoeften en leefritmes, maar Van den Ende vindt dat de gemeente eerst een betere omgevingsdialoog had moeten voeren.

Bindende elementen verdwijnen

Pulskens wijst erop dat een eigen ruimte voor ouderen in De Reit belangrijk is in de strijd tegen eenzaamheid. “Dat is inmiddels het grootste probleem van de wijk, maar als ouderen elkaar kunnen ontmoeten, wordt dat probleem minder erg”, zegt hij. “Ouderen zullen zich beter voelen, waardoor je zelfs zorg kunt voorkómen. Het nieuwe gemeentehuis is een pareltje geworden, maar onze wijk mag er onderhand ook wel eens eentje krijgen. De basisschool St. Maarten, de kerk, het wijkcentrum… alle bindende elementen binnen onze wijk zijn verdwenen.”

Van den Ende: “KBO wil een pareltje. En wij willen zelfs een hele parelsnoer van seniorenwoningen, wat gezien het hoge aantal ouderen in de wijk zeker niet onterecht zou zijn.”

Wordt vervolgd

Hoe het verdergaat, moeten de ouderen in de wijk nog maar afwachten. Voorzitter Els Aarts van KBO Kring Tilburg is momenteel druk bezig achter de schermen gemeenteraadsleden de noodzaak van een eigen honk voor ouderen duidelijk te maken. De discussie wordt vervolgd.

Kijk voor meer info over de KBO Kring Tilburg op haar website www.kbo-kringtilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden