<p>De panden staan beide op de rijksmonumentenlijst. Ze zijn gebouwd als twee herenhuizen, met een overbouwde inrijpoort. Meer informatie staat op <a href="//www.heemkundekringtilburg.nl">www.heemkundekringtilburg.nl</a>.</p>

De panden staan beide op de rijksmonumentenlijst. Ze zijn gebouwd als twee herenhuizen, met een overbouwde inrijpoort. Meer informatie staat op www.heemkundekringtilburg.nl.

(Foto: )
moNUment

moNUment van de week: Spoorlaan 386 en 388

TILBURG - Goederen bestemd voor de achter het huis gelegen bedrijven, waaronder houthandel Van Hoof, konden per spoorwegwagon via deze poort naar het achtererf worden vervoerd middels een raccordement, een privéspoor dat de Spoorlaan kruiste en aangesloten was op het openbare spoornetwerk. Het bovendeel van de poort heeft nog een glazen klepdeur met hijsinstallatie. Architect C.F. van Hoof (1862-1952), zoon van de eigenaar van de genoemde houthandel, ontwierp de woningen in 1906 en woonde er vanaf 1923 met twee zussen tot zijn dood.

De opdrachtgever in 1906 was de handelsfamilie Melis die onder de naam ‘Koninklijke Modemagazijnen G. Melis' bekend stond. De panden hebben vier bouwlagen, zijn gebouwd in een eclectische stijl met art nouveau details in de smeedijzeren hekwerken en hebben gevels van rode strengperssteen met geelgrijze speklagen. Ook zien we indrukwekkende houten erkers met originele glas-in-lood ramen in de bovenlichten. Rechts boven de voordeur van nr. 388 stenen erkers die als een torentje boven de dakrand uitkijken. Links een stenen dakkapel met frontonbekroning. Ook de kapel van de Visitandinnen aan de Bis. Zwijsenstraat, de Spaarbank in de Noordstraat en het Cenakel aan de Kempenbaan zijn van Van Hoofs hand.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden