<p>Stekjes ruilen bij de voordeur. Door de QR-code te scannen kom je direct op de Facebookpagina.</p>

Stekjes ruilen bij de voordeur. Door de QR-code te scannen kom je direct op de Facebookpagina.

(Foto: Theo van Etten)

Stekjesroute is een enorme hit

Van een paar eenvoudige planken met enkele potjes tot complete plantenkasten waarin tientallen minuscule plantjes te ruil worden aangeboden. Overal duiken ze op in het straatbeeld. Wie mee wil doen kan zich aanmelden bij de Stekjesroute.

Door Theo van Etten

Tilburg - ‘Stekjesroute’ is een Facebookpagina voor het ruilen van plantenstekjes. De Tilburgse Xantijne van Beers is sinds een maand bij het project betrokken en beheert samen met drie anderen de Facebookgroep. Zelf was ze al jaren bezig met het stekken van planten, haar huis staat er vol mee. Het allerleukste aan stekken vindt ze het ‘Wow’-moment als planten daadwerkelijk aanslaan: “Het is altijd spannend of het lukt, ook veel experimenteren vooral. Afwachten tot de eerste worteltjes zich laten zien. Gelukkig komt het meestal wel goed. Een plant heeft zóveel veerkracht, daar sta je versteld van.” 

Medewerker van de maand

De oleanderstek die ze vorig jaar uit Frankrijk meenam, kreeg pas na een half jaar in ruim water zijn eerste worteltjes. En de plant die ze van haar werk mee naar huis nam nadat hij door collega’s al twee keer bijna dood was verklaard, redde het ook dankzij Xantijnes goede zorgen. “Die plant heb ik medewerker van de maand gemaakt. Zoveel levenslust, daar kunnen wij mensen nog iets van leren.”

Stekjes verbinden

Het idee van de Facebookpagina ontstond in Dongen en Tilburg. Naast stekjes worden er ook zelf gekweekte moestuinplantjes, volwassen kamerplanten, knollen en bollen aangeboden. En het gaat rap, inmiddels sluiten zich mensen uit heel Nederland en zelfs België aan. De afgelopen weken steeg het aantal deelnemers van 275 naar 1000. “In dit tempo zitten we zo aan het dubbele”, glundert Xantijne. “Blijkbaar is er een behoefte, niet alleen bij typische plantenliefhebbers. We bereiken ook moestuiniers en andere verenigingen. Onlangs toonde de Facebookgroep ‘Vrekken en Consuminderen’ interesse en ook sloot Het Activeringshuis Tilburg zich aan. Zo’n initiatief leent zich uitstekend om mensen in actie te brengen en met elkaar te verbinden.”

‘Mijn lijfspreuk? Meer groen moet je doen!’

Het idee doet denken aan de vele mini-biebs. “Daar lijkt het inderdaad veel op. Je komt ze ook wel tegen onder de naam plantenbieb. Overal in Nederland doen mensen wel iets met stekjes. De Facebookpagina brengt hen samen op één podium, dat is de toegevoegde waarde. Zoek je iets wat je zelf niet hebt, dan is dit de ideale mogelijkheid.” 

Zelf beheert Xantijne een relatief kleine kast die ze met alle liefde vult met de meest uiteenlopende plantjes. ‘Meer groen moet je doen’, is haar lijfspreuk. Het ruilen is wat haar betreft een kwestie van geven en nemen, niet al te strakke regels dus. “Wel graag gezonde plantjes terugzetten, dat doe ik ook.” Heb je niets te ruilen, dan kun je een vrijwillige bijdrage in de brievenbus storten. “Daar koop ik dan bijvoorbeeld stekgrond van, het geld wordt goed geïnvesteerd.” Heb je zelf een stekjeskast en wil je ook deelnemer worden aan de Stekjesroute? Ga dan naar de Facebookpagina en meld je aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden