<p>Petra Robben in de kamer met het thema<em>&nbsp;Kunst</em> van het depot Stadsmuseum, in het gebouw achter het TextielMuseum.&nbsp;</p>

Petra Robben in de kamer met het thema Kunst van het depot Stadsmuseum, in het gebouw achter het TextielMuseum. 

(Foto: J van Oevelen)

Het depot van Stadsmuseum Tilburg

Afgelopen zondag was onze stad jarig: op 18 april 1809 bezocht koning Lodewijk Napoleon Tilburg en verhief hij het dorp Tilburg officieel tot stad. "Het dorp Tilburg word tot stad verheven, en zal dientengevolge onder de steeden van het rijk gerangschikt worden", schreef hij plechtig in goed leesbaar handschrift op de officiële akte. Die akte ligt evenwel niet in het Stadsmuseum Tilburg maar in Den Haag.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Evengoed raakt stadsconservator Petra Robben niet makkelijk uitgepraat over de collectie die zij beheert. Haar enthousiasme en gedrevenheid werken aanstekelijk, maar de praktijk van de collectie vraagt wél om zorgvuldige afweging: "Wat wil je met een Stadsmuseum? Voor wie wordt het en hoe stem je daar de collectie op af?" Die vragen moeten leidend zijn, vindt zij. "Je moet een leidraad hebben om verantwoord en consequent aan je collectie te werken. Anders wordt het een nostalgisch allegaartje."

Smullen in het depot

Voor een rechtgeaarde Tilburger is het smullen, de collectie van het Stadsmuseum in het depot aan de Goirkestraat. Het depot beslaat een aantal kamers in het gebouw achter het TextielMuseum, maar, benadrukt Robben: "Wij zijn daar geen onderdeel van."

Thematische ordening

In de ruimtes die zij tot haar beschikking heeft, heeft zij de stadscollectie thematisch geordend en in de kamer met het thema 'Kunst' wijst zij vol trots op het portret van Jacq van Vollenhoven (op de foto het schilderij van de man met de snor). Van Vollenhoven schonk dat portret samen met zijn kunstcollectie aan het Stadsmuseum op voorwaarde dat er een straat naar hem werd genoemd. Dat is gebeurd en die straat vind je in Tilburg-Noord, maar veel Tilburgers zullen de naam waarschijnlijk kennen van de mooie Jugendstilgevel van Van Vollenhoven Oliehandel aan het begin van de Nieuwlandstraat. Blijkens een fraaie prent voerde Van Vollenhoven zijn stamboom maar liefst terug tot 1212!

Oh ja-effect

Robben heeft het beheer van de stadscollectie vier jaar geleden overgenomen van Ronald Peeters. Peeters is er indertijd mee begonnen en heeft veel objecten geïnventariseerd en beschreven, maar nog niet thematisch geordend. "Bij een thema als Adres moet je denken aan objecten die te maken hebben met een bepaalde plek in de stad. Zo breng je ook de transformatie van Tilburg in beeld, hoe de stad verandert in de loop van de tijd. Dat roept veel herkenning op bij de inwoners. Het Oh ja-effect, noem ik dat."

Gebouw en collectie

Dat het Stadsmuseum geen echte, vaste locatie heeft is voor Robben als afgestudeerde cultuurwetenschapper het mindere euvel. "Dat is best een lastige puzzel hoor. Het is maar waar je naar streeft. Bij een stadsmuseum moeten gebouw en collectie elkaar versterken, je kunt niet de hele collectie willekeurig waar onderbrengen."

Het eigene van de stad

"Je moet kiezen op welk niveau je wilt exposeren. Het eigene van de stad naar voren brengen en aanhaken bij nationale ontwikkelingen, dus een niveau hoger. Of kiezen voor lokale curiosa op het niveau van vaandels en beeldjes en prentjes. Maar die race is nog niet gelopen en meer steden worstelen daarmee. In mijn afstudeerscriptie heb ik Tilburg vergeleken met Eindhoven en Helmond, daar speelt dat ook."

Luisteren naar reacties

De collectie moet van en voor de Tilburgers worden, maar hoe realiseer je dat? Robben wil samen met Bibliotheek LocHal bijeenkomsten organiseren in het TijdLab daar: "Ik wil daar mijn overwegingen vertellen en luisteren naar de reacties. Wat vinden inwoners waardevol, wat moet behouden blijven?"

Het thema de Koning

Een stadsmuseum moet het verhaal van de stad vertellen, volgens Robben. "Voor Tilburg is koning Willem ll daar een belangrijk onderdeel van. Dat is een mooi verhaal, hoe hij zich hier thuis voelde en dat paleis liet bouwen. En dat hij stierf vóór het klaar was."

Koninklijke toiletpot

Zoals hierboven al gezegd: bij een bezoek is het smullen. Een mooie anekdote is, dat toen koningin Wilhelmina een bezoek bracht aan de stad, er voor haar een apart toilet werd ingericht in het Paleis Raadhuis. Met een speciaal vervaardigde, fraai versierde toiletpot. "Een heel mooi stuk uit onze collectie", vindt Robben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden