<p>Door middel van kunst wil Inge Koenen buurtbewoners van Tilburg-West aan elkaar verbinden. Jong, oud en met verschillende achtergronden.</p>

Door middel van kunst wil Inge Koenen buurtbewoners van Tilburg-West aan elkaar verbinden. Jong, oud en met verschillende achtergronden.

(Foto: )

‘De buurt als museum’ in Tilburg-West; kunst voor ontmoetingen

Beeldend kunstenaar Inge Koenen gaat met kinderen uit Tilburg-West aan de slag om verhalen van buurtbewoners te vertalen naar kunstwerken. Alle kunstwerken samen vormen een expositie die de buurt in één klap omtovert tot een museum. Met dit project ontwikkelen kinderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

TILBURG - Beeldend kunstenaar Inge Koenen is op basisscholen Hubertus, Jeanne d’Arc en Auris Florant in Tilburg-West van start gegaan met haar project ‘De buurt als museum’. Samen met de leerlingen gaat ze bij buurtbewoners op bezoek om bijzondere voorwerpen en de daarbij behorende verhalen op te halen. “Zou het niet mooi zijn als kinderen uit Tilburg-West door kunstbeoefening een actieve bijdrage kunnen leveren aan nieuwe ontmoetingen in hun eigen buurt?’’, vraagt Koenen zich hardop af.

Buurtbewoners exposeren

Geïnspireerd op een voorwerp en een buurtverhaal maken alle kinderen een schilderij. De buurtbewoners exposeren de schilderijen drie weken lang in hun raam, zo zijn ze voor iedereen zichtbaar en ontstaat er in één klap een echt buurtmuseum. Begin juli is de feestelijke opening van de expositie en de schilderijen zijn te zien tot eind juli. Inge wordt tijdens dit project ondersteund door Cultuurcoach Miriam Alders en studenten van Stichting Move.

Kinderen én senioren

Naast kinderen kunnen ook ouderen in Tilburg-West creatief aan de slag. Stichting Stoute Schoenen organiseert in juni een workshopcarrousel waarin senioren hun talenten kunnen ontwikkelen in verschillende creatieve disciplines. Kunst biedt ouderen een nieuwe uitdaging en de workshops zorgen voor nieuwe sociale contacten. De kunstwerken die tijdens de workshops gemaakt worden, zullen in juli geëxposeerd worden in broedplaats Wijwest en zijn onderdeel van het buurtmuseum.

Workshops volgen

Het buurtmuseum krijgt ook een vervolg in Tilburg-West. Vanaf het najaar kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar in kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’ op ontdekking gaan naar hun eigen creativiteit. Er worden workshops gegeven door professionele kunstenaars van Kunstlab, dat vanaf 2021 met een eigen atelier in de wijk zit. Hier kunnen kinderen zich met naschoolse activiteiten verder ontplooien in een creatieve omgeving in hun eigen wijk.

Ontmoetingen 

Het doel van ‘De buurt als museum’ is om kinderen en ouderen de kans te geven hun creatief en artistiek talent te ontdekken en ontwikkelen. Daarnaast wil ‘De buurt als museum’ de buurtbetrokkenheid vergroten. Het ophalen van de voorwerpen, het workshopcarrousel voor ouderen en de daaropvolgende expositie van de kunstwerken zorgen voor ontmoetingen tussen bewoners, jong en oud en met verschillende achtergronden. Door bewoners op deze manier door middel van kunst en cultuur met elkaar in contact te brengen, ontstaat er meer zorg en betrokkenheid bij de buurt en bij elkaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden