<p>Vooraan rector Daphne Heeroma van het Koning Willem ll College. Rechts Guus Haelermans, Reeshof College en Marc de Bruijn, Sport en Bewegen. &nbsp;Op de achtergrond de betrokken sportdocenten.</p>

Vooraan rector Daphne Heeroma van het Koning Willem ll College. Rechts Guus Haelermans, Reeshof College en Marc de Bruijn, Sport en Bewegen.  Op de achtergrond de betrokken sportdocenten.

(Foto: )

Drempelloos van vmbo naar mbo door betere samenwerking in Tilburg

Het mooie, lichte gebouw van het Reeshof College (in de volksmond: de Gouden Doos) ademt rust, stilte en concentratie. Voortgezet onderwijs in tijden van corona: de eerste- en tweedejaars leerlingen krijgen vandaag online les, de derdejaars zijn deels op school maar de vierdejaars, de examenkandidaten, die zijn vol aan de bak. Nog één week les en dan vakantie. Daarna het eindexamen.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Na het eindexamen vmbo volgt voor het leeuwendeel van de leerlingen een beroepsopleiding in het mbo. De naam, voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, is niet voor niets zo gekozen: na vier jaar voorbereiding gaan ze naar het mbo. Daarover gaat het gesprek met schooldirecteur Guus Haelermans en LO-docent Dennis van Genechten: de overgang van vmbo naar mbo.

Examen, diploma, afscheid

De overgang van vmbo naar mbo gaat niet altijd zonder slag of stoot en dat zou eigenlijk wel moeten: soepel en drempelloos graag. Haelermans: “Het Reeshof College wil de leerlingen echt goed voorbereiden op hun vervolgopleiding in het mbo. Het is natuurlijk wel een overgang, ze doen hier eindexamen, halen hun diploma en dan nemen we afscheid en gaan ze naar een andere school, maar je wilt dat dat zo goed mogelijk op elkaar aansluit.”

Veel mbo-opleidingen

Nu kent het mbo veel verschillende opleidingen, dus de aansluiting vmbo - mbo moet per richting worden aangepakt. Vorige week hebben enkele VO-scholen uit Tilburg daartoe een overeenkomst gesloten met de School voor Sport en Bewegen van ROC Tilburg. Gymdocent Dennis van Genechten van het Reeshof College is enthousiast: “Ja, elk jaar gaan er leerlingen van ons naar Sport en Bewegen en je wilt toch dat ze goed terecht komen. Nou, daar draagt deze overeenkomst zeker aan bij.”

Hoe werkt dat?

Haelermans: “Aan het einde van het tweede leerjaar kunnen de leerlingen kiezen voor een vervolg in Sport en Gezondheid of voor LO-2, dat is Lichamelijke Opvoeding 2. We hebben het dan over de basis- of kadergerichte leerweg of de theoretische of gemengde leerweg. Als ze het oog hebben op mbo Sport en Bewegen, dan kunnen ze daar gericht naartoe werken.”

Effect in het mbo

Als vmbo’ers op het Reeshof College kiezen voor Sport en Gezondheid of LO-2, hoe helpt hen dat dan bij hun vervolgopleiding in het mbo? Van Genechten: “Voor leerlingen heel belangrijk: als ze het hier goed doen in die vakken, hoeven ze straks bij het ROC geen intake meer te doen. Dan worden ze gewoon geplaatst bij Sport en Bewegen, zonder verdere test. Maar dat is natuurlijk niet waar het ons in de eerste plaats om gaat. Wij haken aan bij de vaardigheden die de opleiding Sport en Bewegen vraagt van zijn studenten. Daar bereiden wij onze leerlingen op voor. Bovendien bezoeken die leerlingen Sport en Bewegen en kom een docent van daar hier de vorderingen bespreken.”

Lesvaardigheden

Bij de opleiding Sport en Bewegen gaat het niet alleen om sportieve vaardigheden. Als je in het mbo dat diploma behaalt, dan heb je geleerd om anderen te laten sporten, om hen daarin te stimuleren en verantwoord te begeleiden. “Lesvaardigheden”, benadrukt Van Genechten. “Dat is een van de zaken waarop wij vanuit onze kernwaarden sturen. Naast vaardigheden in sport en anatomie moeten leerlingen voor een groep durven staan, dat hoort erbij. En we werken aan de beroepshouding die Sport en Bewegen van zijn studenten verlangt.”

Andere scholen doen mee

Niet alleen het Reeshof College wil drempelloze doorstroom realiseren van vmbo naar mbo op het gebied van sport. Ook vmbo-school Campus013 en het Koning Willem ll College tekenden het convenant. Toch zal het niet overal op precies dezelfde manier gaan. Van Genechten: “Nee, de School voor Sport en Bewegen wil maatwerk leveren, dus aangepast aan de school. Niet steeds hetzelfde afvinklijstje hanteren.”

Korte lijntjes

De stap van vmbo naar mbo leidt soms tot voortijdige schooluitval en dit soort programma’s wil dat voorkomen. Wethouder van Onderwijs Marcelle Hendrickx is zeer positief: “Je versoepelt de overgang van voortgezet onderwijs naar mbo. Korte lijntjes tussen schoolbesturen en een goede doorstroom voor leerlingen. Prima zaak.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden