<p>Toine van Poppel maakt zich zorgen over onverschilligheid onder ouderen. Foto: Aldert van der Burg&nbsp;</p>

Toine van Poppel maakt zich zorgen over onverschilligheid onder ouderen. Foto: Aldert van der Burg 

(Foto: )

Corona bedreigt niet alleen gezondheid

Nog even doorzetten en de coronamaatregelen worden weer opgeheven. We staan allemaal te popelen om weer actief te worden en eropuit te gaan, zou je verwachten, maar tijdens deze pandemie glijden tegelijkertijd vooral veel senioren af in onverschilligheid, constateert KBO Kring Tilburg. Plaatsvervangend voorzitter Toine van Poppel maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

Door Aldert van der Burg

TILBURG - Van Poppel is nog niet zo lang actief voor KBO. Toen hij lid van de Seniorenraad van het CDA werd, leerde hij voorzitter Aarts van KBO Kring Tilburg kennen, die hem benaderde voor een bestuursfunctie bij de bond. Onlangs vond overleg plaats over de manier waarop KBO zijn activiteiten na deze lockdown het beste weer kan opstarten. “De vrijwilligers die deze activiteiten organiseren, willen over het algemeen snel weer aan de slag”, zegt Van Poppel, “maar de deelnemers lijken inmiddels gewend te zijn aan een lege agenda zonder verplichtingen. Ze zitten soms te vereenzamen zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. De vraag is daarom of bepaalde activiteiten nog terugkeren.”

Use it or lose it

Een ander punt van zorg is dat ouderen aangeleerde vaardigheden verliezen als ze stoppen met bepaalde activiteiten. Van Poppel: “Ik zal mezelf als concreet voorbeeld geven. Toen ik met pensioen ging, begon ik aan een cursus bridgen. Halverwege die cursus kwam het bridgen in groepsverband door de eerste lockdown stil te liggen en dat is voor een beginneling in het spel funest. Gelukkig heb ik een bridgescheurkalender, dus ik doe er elke dag toch nog iets aan, want als je je kennis niet onderhoudt en het erbij laat zitten, verleer je veel. Vooral wanneer je op latere leeftijd hebt leren appen en internetten, ben je die vaardigheden zó kwijt, use it or lose it. ‘Corona duurt nu ruim een jaar, maar in die tijd zijn sommige senioren vijf jaar ouder geworden’, hoorde ik onlangs een medewerker van welzijnsorganisatie ContourdeTwern zeggen.” 

Zonde, vindt Van Poppel, want ‘het grote cadeau van deze eeuw’ is de derde levensfase, de periode tussen pakweg 65 en 80 jaar. “Toen m’n moeder op haar 65e met pensioen ging, stopte ze van de ene op de andere dag met haar actieve leven. Dat is tegenwoordig wel anders. Als KBO richten wij ons vooral op deze vaak nog vitale ouderen. We willen hen stimuleren actief te blijven in de derde levensfase.”

Samen de crisis te boven

KBO Brabant heeft over dit onderwerp een brief gestuurd aan alle colleges van burgemeester en wethouders in de provincie. De bond zou het toejuichen als de colleges actief in contact traden met bestuurders van lokale seniorenverenigingen om samen deze crisis te boven te komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden