Vogels kijken in de gemeente Tilburg
Vogels kijken in de gemeente Tilburg (Foto: Ben Akkermans)

Zoektocht naar 100 vogelsoorten in Tilburg

De vogelwerkgroep van de KNNV-afd. Tilburg is benieuwd hoeveel vogelsoorten er binnen de gemeentegrenzen van Tilburg te vinden zijn. Iedereen kan daarbij helpen, want met een groot aantal speurneuzen hoopt men honderd verschillende soorten te vinden. Op zaterdag 8 mei gaat dit allemaal gebeuren met de Vogelteldag Tilburg.

Tilburg - Iedere vogel heeft een eigen plaats waar hij het liefst leeft. Een waterhoentje leeft bij vijvers en in moerassen, de boomklever klautert op de takken van oude bomen en huismussen en gierzwaluwen duiken onder de dakpannen om daar te broeden. Het maakt dus niet uit waar je kijkt, want iedere plek levert weer nieuwe soorten op. De vogels moeten wel binnen de grens van de gemeente Tilburg gezien of gehoord zijn. Dat betekent dat je ook in de dorpen Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel kunt gaan kijken.

Tellen

Breng een bezoek aan bijvoorbeeld De Brand, De Leemkuilen, De Dongevallei, Oude Warande, Wandelbos en natuurlijk de vele wijken en parken in de stad. Wil je niet op pad, dan kun je ook je de vogelsoorten in je eigen tuin noteren. Hoe kun je meedoen? Dat is heel eenvoudig: je maakt op 8 mei een wandeling van ongeveer 3 kwartier in een zelfgekozen omgeving. Je probeert zoveel mogelijk vogels te ontdekken; dat kan een zittende, fluitende of overvliegende vogel zijn. Je noteert de namen van de vogelsoorten en geeft daarbij aan hoeveel je er hebt gezien. Je kunt ook meerdere wandelingen maken, maar je moet dan wel per telgebied de waarnemingen doorgeven.

Digitaal of op papier

Het leuke is dat iedereen waarnemingen van vogels kan doorgeven. Als je nog niet alle vogels kent, is dat geen enkel probleem, je noteert dan alleen de soorten die je al wel zelf kunt herkennen. Op de website van de KNNV-afd. Tilburg staat een digitaal formulier waarmee je jouw waarnemingen in kunt sturen. Enkele weken later krijg je een overzicht toegestuurd. Mocht het digitaal niet lukken, dan kun je jouw waarnemingen inleveren bij het secretariaat aan de Veldhovenring 27 in Tilburg of apart mailen naar vogels@tilburg.knnv.nl.

Op 8 mei start ook de Nationale Vogelweek. Alle waarnemingen die gedaan zijn, worden ook doorgegeven en tellen mee met al die waarnemingen uit het gehele land. De KNNV-afd. Tilburg hoopt met al die extra ogen en oren 100 vogelsoorten te kunnen ontdekken. Dan zou een heel mooi resultaat zijn, maar dat lukt alleen met de hulp van alle vogelliefhebbers. Meer informatie staat op de website van KNNV Tilburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden