<p>Een medewerker neemt watermonsters.</p>

Een medewerker neemt watermonsters.

Op zoek naar het DNA van de grote modderkruiper

Niet met netten en hengels maar met buisjes en een lab wordt in de omgeving van Tilburg gevist naar de grote modderkruiper. Zijn leefgebied wordt onderzocht voor de aanleg van nieuwe stroomkabels naar Tilburg toe.  

TILBURG - Steeds meer stroom wordt opgewekt met windmolens en ons stroomnet is daar niet op gebouwd. Daarom moeten er nieuwe hoogspanningskabels komen, ook tussen Rilland en Tilburg. Vanaf dat Zeeuwse plaatsje ligt een soort hele lange verlengkabel die opgewekte stroom naar ons brengt. Die 380 kV-verbinding moet worden uitgebreid en daarvoor moet gegraven worden. 

Bijzondere techniek

Voordat die werkzaamheden beginnen, moet onderzocht worden of dieren die langs het tracé leven niet teveel gestoord worden. Een van die dieren is de kwetsbare vissoort grote modderkruiper. Ingenieursbureau Arcadis is door netbeheerder TeneT ingeroepen om op onderzoek uit te gaan naar die vis en heeft daar een bijzondere techniek voor.

Niet met hengels en sleepnetten maar gewapend met meetapparatuur gaan medewerkers van Arcadis in de omgeving van Tilburg vissen naar de modderkruiper. Om precies te zijn, naar het DNA van die vis. Het idee is dat de grote modderkruiper al zwemmend stukje DNA achterlaat. Arcadis heeft op veertig plekken watermonsters afgenomen en laat die op DNA-deeltjes analyseren in een laboratorium. Zonder één grote modderkruiper te vangen of te storen. Dat maakt deze innovatieve manier een stuk efficiënter en diervriendelijker dan de ouderwetse manier met schepnetten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden