<p>Jip van den Boom (links) en Emma Wessels, vierdejaars studenten HAS in Den Bosch, in het Tilburgse Spoorpark: &quot;Hier gebeurt veel.&quot; Teamlid Sofie Katzmann kon er helaas niet bij zijn.</p>

Jip van den Boom (links) en Emma Wessels, vierdejaars studenten HAS in Den Bosch, in het Tilburgse Spoorpark: "Hier gebeurt veel." Teamlid Sofie Katzmann kon er helaas niet bij zijn.

(Foto: Gerard Sanberg)

Meer weten over eten: wat en hoe eet Tilburg?

Eet u vooral lekker of let u goed op gezond? Koopt u zelf wat u eet en maakt u het ook zelf klaar? Wie beslist bij u thuis wat de pot schaft? Zo maar wat vragen die opkomen als je nadenkt over eten, koken en eten kopen. U hebt het er vast weleens over gehad, misschien terwijl u aan het eten was. Drie HAS-studenten uit Den Bosch willen de antwoorden graag weten, voor heel Tilburg zelfs. Hoe zit dat?

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Jip van den Boom en Emma Wessels gaan een drukke dag tegemoet maar ze maken graag tijd vrij voor een interview. Van den Boom: "Ja, graag, want als het in de krant komt met de QR-code erbij, krijgen we meer respons op onze enquête. Dat is belangrijk want hoe meer respons hoe beter het beeld dat we krijgen van het eten in Tilburg."

Het eten in Tilburg

Waarom zou je dat willen, een beeld krijgen van het eten in Tilburg? Wel, Van den Boom en Wessels werken, samen met studiegenoot Sofie Katzmann, aan hun afstudeerscriptie bij de HAS. "Wij zitten alle drie in het vierde en laatste jaar van Food Innovation met als specialisatie Design. De Tilburgse stichting Voedspoor had bij onze opleiding de vraag neergelegd om onderzoek te doen naar eetpatronen en -gewoontes in Tilburg en dat vonden wij een goed idee. Leuk en interessant ook, als afstudeerscriptie. Een uitdaging."

Hot items

"Het zijn allemaal hot items, ja, daar zijn wij ons goed van bewust. Als je het hebt over eetgedrag, over het stimuleren van gezonde keuzes, dan raak je mensen echt. Ze schieten makkelijk in de verdediging, hebben wij gemerkt. Maar voor ons is heel belangrijk: geen oordeel uitspreken. We onderzoeken, we verzamelen feiten. En we streven naar een breder perspectief dan alleen het individueel gedrag."

"We gaan hapjes bezorgen in de stad en we spreken online met mensen"

Toch is er wel een duidelijk doel, uiteindelijk, vanuit de opdrachtgever Stichting Voedspoor: een gezonder Tilburg. Wessels: "Ja, Tilburg is wat dat betreft een soort paradepaardje. Er gebeurt van alles hier dus het is leuk werken. En we willen straks ook een product afleveren waar de gemeente iets mee kán, qua beleid." Van den Boom: "Daarom vragen we in de enquête in welke straat mensen wonen. Geen adres, maar we willen wel specificeren naar de wijk toe."

Praten met je mond vol

En vandaag, waarmee hebben ze het zo druk? Van den Boom: "Praten over eten geeft ook veel info. We gaan hapjes bezorgen in de stad en we spreken vanmiddag online met al die mensen. Wat ze ervan vinden! Lekker? Gezond? Heel benieuwd naar de uitkomst!"

Wil je ook de enquête invullen? Dat kan via deze link!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden