<p>Het voorlopige resultaat is er een om trots op te zijn. Met groene beplanting, een speeltunnel, prullenbakken en zitplekken hebben de buurtbewoners in Groeseind voor zichzelf en de buurt een paradijsje gemaakt.</p>

Het voorlopige resultaat is er een om trots op te zijn. Met groene beplanting, een speeltunnel, prullenbakken en zitplekken hebben de buurtbewoners in Groeseind voor zichzelf en de buurt een paradijsje gemaakt.

(Foto: )

Woekerveld wordt een buurtparadijsje

Een verwaarloosd parkje aan de Hoefstraat in Groeseind was Dorien Zonneveld en haar buurtbewoners al jaren een doorn in het oog. Het idee om er wat moois van te maken woekerde al een tijdje bij de Tilburgse. Een paar weken geleden besloot Dorien de stoute werkschoenen aan te trekken en ‘gewoon maar te beginnen’. De een na de andere buurtbewoner haakte aan en het ‘klusje’ groeide al snel uit tot een serieus buurtinitiatief. Hulp wordt van alle kanten aangeboden en hoewel het nog niet af is, het (voorlopige) resultaat mag er wezen!

Tilburg - “Al lang kriebelde het bij mij om wat met het park te doen en ik ben uiteindelijk maar gewoon begonnen”, legt Dorien uit. “De interesse en positieve feedback waren enorm en al snel begonnen we met een klein team van buren met afval opruimen, de boel aanharken en bereidden we de grond voor om er bloemen en struiken te plaatsen.”

Voor en door de buurt

Volgens Dorien is de bedoeling nu dat het een mooi en bruikbaar openbaar parkje wordt met een picknickzone, een bloemenpleintje, een open weide en moestuintjes. “Voor de buurt, door de buurt! Nadat we toestemming kregen van de gemeente, ging de vaart er echt in en we zijn nu al een heel eind”, glundert Dorien.

Gebouwd op gezelligheid

Met de hulp en het kritisch oog van zo’n dertig buurtbewoners is het park al grotendeels af. Ze stortten extra grond, plantten hagen en struiken, plaatsten twee prullenbakken en plantenbakken voor bloemen en moestuintjes. Picknicktafels en een speelheuvel-tunnel geven het parkje een gezellige sfeer. 

“Wie het wil en kan, is welkom om een steentje bij te dragen”

Gezelligheid en saamhorigheid zijn sowieso de fundamenten waarop het parkje wordt gebouwd, legt Dorien uit. “Wie het wil en kan, is welkom om een steentje bij te dragen. Wie wat kwijt kon aan bloemen of tuinmeubilair, doneerde dat aan het park. En wie tijd en energie had, hielp mee met het zware werk zoals het plaatsen van de buxushaag, het plaatsen van tegels en het uitgraven van woekerende struiken.” Ze zijn er bijna, in het Groesenpark. “We hebben nog vier zitbankjes, graszoden, bloemen en een waterpunt nodig.”

Groenvoorziening helpt mee

Niet alle planten en spullen kwamen van omwonenden. De vrijwillige parkbouwers hebben ook veel via Marktplaats gratis of voor een schijntje kunnen ophalen. Naast de actieve bewoners van Groeseind stak ook de groenvoorzieningsdienst GroenXtra de handen uit de mouwen. Die doneerde de grond en denkt mee over groen en tuinmeubilair voor het park.

Ontwerpwedstrijd

Ook graffitikunstenaar Mervyn van der Meij helpt mee, door op een verwaarloosde muur naast het park een muurschildering te maken. Wat Mervyn daar gaat uiteindelijk gaat maken, ligt nog niet vast. Daar hebben de buurtbewoners namelijk een ontwerpwedstrijd voor uitgeschreven. Wijkbewoners uit Oud-Noord kunnen daaraan mee doen en tot 25 mei een ontwerp opsturen naar de facebookpagina ‘Het Groesenpark’ en naar zonneveld.de@gmail.com. Op die facebookpagina staan ook de voorwaarden en een extra wedstrijd voor kinderen tot 12 jaar.

Buurtfeest als opening

Ook mensen die willen meedenken of meehelpen zijn nog altijd welkom en kunnen zich via de mail of Facebook melden, zegt Dorien. “Ook als je planten of tuinmeubilair over hebt en die wilt doneren.” En houd die facebookpagina sowieso in de gaten, want: “Als het park straks af is, gaan we kijken of er een officiële coronaproof opening mogelijk is”, sluit Dorien af. Want zo’n park vraagt om een buurtfeest!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden