<p>(Inzet, gespiegeld): Caspar Houben (1823-1899), de eerste eigenaar van Dennenhaghe.</p>

(Inzet, gespiegeld): Caspar Houben (1823-1899), de eerste eigenaar van Dennenhaghe.

(Foto: A. van Beurden, bron: Regionaal Archief Tilburg. )

De erfenis van Caspar Houben

Twee 19e-eeuwse villa’s verlenen je als het ware toegang tot de Koningshoeven. Aan de linkerzijde een grijze kolos, type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Iets verderop, aan de rechterzijde een meer verfijnd exemplaar. En om die laatste gaat het. Het pand moet volgens de Werkgroep Monumenten van Heemkundekring Tilborch snel een monumentenstatus krijgen.

Door Theo van Etten

Tilburg - ‘Dennenhaghe’ is een statige villa met koetshuis en Caspar Houben bouwde het. Net als de eerdergenoemde villa aan de overkant, dat al langer de status van Rijksmonument heeft. Een stukje verderop vinden we villa Fleurette, ook al door Houben gebouwd. En o ja, het Cenakel aan de overkant van de Kempenbaan … wederom een initiatief van Houben. Wie was die man toch?

Koninklijke grond

Caspar Houben wordt geboren in 1823 in het plaatsje Oirsbeck in Duitsland. In 1850 richt hij een ververij op, aanvankelijk in Enschot en later aan de Koningshoeven in Tilburg. Het bedrijf is succesvol, al snel staan er twee stoommachines te stampen. Op latere leeftijd wordt hij regent van het Gasthuis en lid van de gemeenteraad. Houben is dan grootgrondbezitter en legt door een gift aan de paters trappisten de basis voor de stichting van de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

In 1907 opent het retraiteklooster, dat we nu kennen als het Cenakel, zijn deuren. Caspar Houbens dochter Eleonore wordt hier de eerste ‘mère’ (overste) van de ‘Congregatie van onze Lieve Vrouw der afzondering in het Cenakel.’ Een behoorlijk lange naam voor een doel dat je in één woord kunt samenvatten: bezinning. Het Cenakel groeit uit tot een succesvol retraitehuis voor vrouwen uit alle rangen en standen.

Synagoge en Cinecitta

Volgens heemkundige en tevens lid van de Werkgroep Monumenten, George Bedaux, kocht Houben de gronden uit de nalatenschap van koning Willem II. Hiertoe behoorde ook het tuinhuis waar de koning ooit zijn beroemd geworden woorden ‘Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig’ zou hebben uitgesproken. “Dennenhage heette tijdens de oorlog Fichtenheim”, licht George toe. “Het is een creatie van de bekende architect Edouard Fremau, net als villa Fleurette. Die had oorspronkelijk overigens een andere naam, namelijk Biezenweide.” Fremau ontwierp ook de synagoge en Cinecitta.

“Dit bijzondere buurtje is al te veel beschadigd”

Maar even terug naar Dennenhaghe. Het pand is nog prima intact, waarom dan een monumentenstatus? George: “Gezien de huidige ontwikkelingen (er zijn plannen voor de bouw van een logistiek centrum waardoor sloop niet uitgesloten is) loopt het pand gevaar. Bovendien bevat het interieur nog tal van authentieke elementen. Er is aan dit bijzondere buurtje al genoeg schade toegebracht de laatste jaren. Daarom willen we dit ensemble van Caspar Houben graag zichtbaar houden.” De Werkgroep Monumenten verwacht dat de gemeente binnenkort uitsluitsel geeft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden