<p>Focus, kracht en snelheid op de 110 meter horde: Sven Jansons op dat onderdeel van de meerkamp tijdens de editie van T-Meeting 2018.&nbsp;</p>

Focus, kracht en snelheid op de 110 meter horde: Sven Jansons op dat onderdeel van de meerkamp tijdens de editie van T-Meeting 2018. 

(Foto: Jeem Sportsphotography)

T-Meeting: van, voor én door atleten

De eerste editie van T-Meeting was in 2011 maar omdat het vorig jaar niet doorging, is komend weekend de tiende keer dat deze atletiekevent wordt gehouden. Medeorganisator Koen van Erve: “De bedoeling was indertijd om een aanvulling te organiseren op de Tilburg Ten Miles en de Warandeloop. Dat zijn wegwedstrijden, T-Meeting is op de baan.” En, heel bijzonder: voor de deelnemende atleten telt het resultaat mee in hun wereldwijde ranking.

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Van Erve, zelf een verdienstelijke hardloper: “Die ranking, dat is echt wel een ding hoor. Je prestaties tellen dan mee in de selectie voor deelname aan internationale toernooien zoals de Olympische Spelen. Dat geeft zeker ook status aan je evenement. Er zijn in Nederland maar vier andere atletiekwedstrijden die deze status hebben. Ja, en twee met een hogere status, dat ook.”

Wat? En waar? En wanneer?

De T-Meeting vindt plaats in Tilburg-zuid, op de baan van atletiekvereniging Attila, in het Pinksterweekend. Zaterdag en zondag worden de meerkampen gehouden. Van Erve: “In de juiste volgorde zijn dat: 100 meter sprint, vérspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter, 110 meter horde, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen, 1500 meter. De tienkamp dus, voor de heren. De dames doen een zevenkamp: 100 meter horde, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter, vérspringen, speerwerpen, 800 meter.”

Springen en sprinten

Op maandag, tweede Pinksterdag, gaat het om sprinten en springen, zoals vanouds bij T-Meeting. Van Erve: “Het wordt een hoog niveau hoor. Atleten doen graag mee bij ons. Onze missie: van, voor en door atleten, dat slaat echt wel aan. De hele organisatie bestaat uit vrijwilligers en dat zijn allemaal atleten. Dat voelt goed aan voor de deelnemers, daar doen ze graag aan mee. Wist je dat Churandy Martina al heeft toegezegd? Die komt dus, 24 mei. Heeft al vier keer meegedaan aan de Olympische spelen en is dus volgende week in Tilburg, bij T-Meeting!”

Olympiër Churandy Martina

Van Erve verheugt zich op de deelname van Martina: “Martina, dat is een hele grote. Maar hij krijgt serieuze tegenstand. Het is echt geen gelopen race. Hij heeft vorige week voor het eerst weer gelopen, in Vught, en een goede tijd neergezet. Maar hij is niet meer de jongste en er staan hier een stel jonge honden te trappelen om zich met hem te meten.”

Eén van de tien dit jaar

T-Meeting is één van de tien atletiektoernooien die dit jaar mogen worden gehouden, van het ministerie. Onder strenge voorwaarden natuurlijk: de teststraat staat paraat met medisch geschoold personeel en alle deelnemers moeten zich daar melden en laten testen, vóór de wedstrijden. Er mogen niet meer dan 250 atleten meedoen en er is geen publiek toegestaan. Tja, dat is natuurlijk jammer. Maar, troost Van Erve: “Je kunt het wel live volgen. We streamen de hele maandagmiddag via onze site T-Meeting.nl. Daar kun je alle wedstrijden volgen van twaalf tot vijf uur.”

Mondobaan

Zoals hierboven al gezegd: het evenement vindt plaats op het Attila-terrein. Daar ligt een prachtige atletiekbaan, een zogenaamde Mondobaan. Dat gaat over de structuur van de baan waarop je loopt. De meeste banen in Nederland zijn tartan, “Ja”, zegt Van Erve lachend: “Of gras, maar dat is niet meer van deze tijd. Wij hebben dus een Mondobaan en die veert, geeft dus meer energie terug. Dat is gunstig.”

Wind mee!

“In België zijn meer Mondobanen”, vervolgt van Erve, “Maar wij hebben wind mee dus komen Belgen ook wel hier lopen.” Wind mee? Kun je dat regelen dan? Van Erve: “Nou, niet de windrichting natuurlijk, maar wel de looprichting. Wij kunnen van baan wisselen, tot een half uur voor het begin van de wedstrijd.”

Voor niets gaat de zon op

Tot slot vraagt Van Erve aandacht voor de sponsors. Dat zijn er natuurlijk meerdere, maar de hoofdsponsor van dit jaar is Toine van Beckhoven, nog steeds actief als atleet bij Attila en trotse wereldtitelhouder op de 400 meter horde voor 45plussers. Hij is professioneel IT’er met een eigen bedrijf in Goirle, Jom-IT, gespecialiseerd in Oracle. Van Erve: “Hij heeft werk zat hoor, dus het is niet om klanten te winnen dat hij dit doet. Maar gewoon, voor de goodwill. Van de ene atleet naar de andere. Mooi toch?”

Kijk mee met de livestream via T-Meeting.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden