<p>Iedereen met een koptelefoon of oortjes en een smartphone kan de audiowandeling lopen.</p>

Iedereen met een koptelefoon of oortjes en een smartphone kan de audiowandeling lopen.

Stadscomponist Leeuwis maakt koptelefoonwandeling in Moerenburg

Stadscomponist Mathijs Leeuwis heeft het natuurschoon van Moerenburg omgezet in een muziekstuk. Hij liet zich door het natuurgebied inspireren voor zijn eerste stadscompositie die sinds zaterdag 15 mei te beluisteren is. Ter aftrap was er die dag een bijeenkomst in Moerenburg, waar iedereen met smartphone en koptelefoon kon meeluisteren.

Tilburg - “Oorspronkelijk werd ik aangetrokken tot dit gebied omdat ik het wekelijks bezoek tijdens mijn rondje hardlopen”, vertelt Mathijs over dit muziekproject. “Keer op keer ben ik verbaasd over mijn wil om me over te geven aan het idee dat ik me in een natuurgebied begeef. Zonder problemen ren ik tussen een paar snelwegen door, terwijl ik mij tegelijkertijd omringd weet door bomen en weilanden.”

“Keer op keer ben ik verbaasd over mijn wil om me over te geven”

In het gebied liet Leeuwis zich in januari rondleiden door ecoloog Gert Brunink en maakte hij veldopnames. “Brunink liet me zien dat mijn achterliggende gedachten en twijfels over authenticiteit vooral menselijk zijn, maar de natuur zelf hier geen seconde mee bezig is. Bij schemering liggen de herten tegen de snelweg aan te slapen en een weggegooide appel is vrolijk doorgegaan met z’n levenscyclus en verworden tot een volwaardige appelboom.” Na de rondleiding nam hij zijn indrukken en opnames mee terug naar de muzikale tekentafel in zijn studio, waar het Tilburgs ensemble VONK partijen voor het 25 minuten durende stuk inspeelde.

Toegang via QR-code

Mathijs Leeuwis is in zijn werk als componist en artiest gefascineerd door imperfecties in beeld, geluid en gevoel. Als wandelaar door Moerenburg word je nu vooral zelf aangespoord om de rafelrandjes op te zoeken en rechtsaf te slaan waar je normaal links loopt. Door met je smartphone een QR-code te scannen bij Café Zomerlust, dat dient als startpunt, krijg je via je koptelefoon gratis toegang tot de muziek, en kan het verdwalen beginnen. Daarbij struin je wellicht langs enkele opgediepte anekdotes in het park, die door illustrator S Lloyd Trumpstein fraai en ietwat dystopisch werden vormgegeven.

Stadscomponist

Moerenburg is het eerste grote werk dat Mathijs Leeuwis aflevert als Stadscomponist van Tilburg, een functie die hij tot eind 2022 bekleden mag. Hij doet dit vanuit Het Concreet, sinds begin dit jaar de thuisbasis aan de Ringbaan Oost. Voor later dit jaar staan onder meer een muzikale marathon en een herneming van de Tape Loop Tempel-installatie op stapel. De functie van stadscomponist is een initiatief van concertorganisatie De Link die als doel heeft om nieuwe gecomponeerde muziek onder de aandacht te brengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden