<p>Mensen met een taxushaag en vers snoeisel kunnen dat laten ophalen. Met het snoeiafval kunnen kankermedicijnen gemaakt worden.&nbsp;</p>

Mensen met een taxushaag en vers snoeisel kunnen dat laten ophalen. Met het snoeiafval kunnen kankermedicijnen gemaakt worden. 

(Foto: )

Taxus Taxi gaat weer rijden voor snoeiafval dat levens redt

Mensen met taxusplanten in de tuin kunnen levens redden. Uit de de éénjarige twijgjes van de tuinplant wordt namelijk het stofje taxol gewonnen. Dat wordt gebruikt als basisbestanddeel bij het maken van chemotherapie. Om te zorgen dat de taxustakken niet in de groenbak verdwijnen, is sinds enige jaren de organisatie Taxus Taxi actief, die het knipafval een tweede leven geeft als ‘lifesaver’. De jaarlijkse inzameling van het snoeiafval gaat dinsdag 25 mei van start.

Regio - De afgelopen twee weken is er veel regen gevallen. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15 en 20 graden, zijn dit voor de taxusplant de perfecte omstandigheden om een groeispurt in te zetten. Voor de stichting dus reden genoeg om het startsein te geven voor de taxusinzameling van 2021.

De stijgende temperatuur in combinatie met de regenval zijn voor de taxushaag de ingrediënten voor groei. Inmiddels is dan ook bekend dat de inzameling start op dinsdag 25 mei. Snoeisel aanmelden via taxustaxi.nl/afspraak is mogelijk vanaf maandag 24 mei, waarna de stichting vanaf 25 mei het verse groen aan huis komt ophalen.

Inzamelvoorwaarden

De stichting kan het snoeisel gratis thuis ophalen bij een minimum hoeveelheid van vijftien kilo. Kleinere hoeveelheden zijn in te leveren bij inzamelpunten. De inzamelpunten in Tilburg en omgeving zijn vanaf 25 mei te vinden zijn via taxustaxi.nl/uitgiftepunten.

Naast de hoeveelheid is ook de kwaliteit van het snoeisel van groot belang. Zo kan de stichting enkel het snoeisel gebruiken dat in 1 jaar op de haag groeit. Takken en hele planten zijn helaas niet bruikbaar. Om het zo vers mogelijk in te zamelen vraagt de stichting ook het snoeisel direct na het snoeien aan te melden. Meer informatie en instructievideo’s staan op taxustaxi.nl.

Meehelpen

Heb je geen taxushaag, maar wil je toch bijdragen aan de strijd tegen kanker? Dat kan. Het team van taxusophalers is altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor dit doel. Als taxuschauffeur haal je in de maanden juni, juli en augustus het verse taxusgroen op bij ieder die het aan de stichting wil doneren. Voor meer informatie kan gemaild worden naar communicatie@taxustaxi.nl.

Taxus Taxi heeft tassen en zeilen beschikbaar bij diverse partners van Taxus Taxi, waaronder Boerenbond, Welkoop en Intratuin. Wie geen tassen heeft, mag het snoeisel ook gewoon op een hoop leggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden