<p>Vlnr Ceyda Barbakci, Hafssa Ezzahiri en instructeur Aim&eacute;e Staal in het gebouw van de School voor Zorg en Welzijn van ROC Tilburg aan de Wandelboslaan.</p>

Vlnr Ceyda Barbakci, Hafssa Ezzahiri en instructeur Aimée Staal in het gebouw van de School voor Zorg en Welzijn van ROC Tilburg aan de Wandelboslaan.

(Foto: Gerard Sanberg)

Tilburgse studenten helpen vaccineren

In het hele mbo liggen stages op dit moment moeilijk vanwege Corona en voor de gezondheidszorg-opleidingen geldt dat natuurlijk helemaal. Mooi dus dat de studenten van de opleiding tot doktersassistent een heel weekend praktijkervaring konden opdoen in Oosterhout, bij het vaccineren tegen COVID19. Patiënten ontvangen, triage, prikken, nazorg: alles kwam aan bod. Patiënten geholpen, studenten geholpen, huisartsen geholpen!

Door Gerard Sanberg

TILBURG - Hafssa Ezzahiri en Ceyda Barbakci, beiden tweedejaars van de opleiding tot doktersassistente, willen er graag over vertellen. Wie zijn zij? Ezzahiri is negentien en komt uit Breda. Daar deed zij vmbo Zorg en Welzijn. Zij wilde wel de zorg in: “Ja, doktersassistent! Leek me leuk.” Maar die opleiding zit niet meer in Breda, dus kwam zij naar ROC Tilburg. “En het bevalt mij hier goed hoor. Mooie omgeving en leuke leraren!”, grinnikt zij vrolijk.

Afwisselend werk

Barbakci is twintig en ook tweedejaars. Zij zat op het Beatrix College in de Reeshof, volgde de theoretische leerweg op het vmbo met, inderdaad, profiel Zorg en Welzijn. Ze had de indruk dat doktersassistent afwisselend werk was, ook administratie en organisatie. “Dat klopt wel, ik heb hier precies gevonden wat ik zocht.”

Een weekend prikken

Huisartsengroep Zorroo uit Oosterhout kwam met het idee om de studenten gezondheidszorg in te schakelen bij het COVID-prikken in het weekend. Dat werd ruim tevoren doorgesproken met het betreffende team van de School voor Zorg en Welzijn van ROC Tilburg. Enthousiasme alom, want het was een echte win-win situatie: de huisartsen kregen hulp, de studenten zouden zeer nuttige praktijkervaring opdoen en de patiënten, die kregen hun prik! Dus het stagebureau van het ROC werd ingeschakeld om het te organiseren.

Bijbaantjes in het geding

Bij het interview is ook instructeur Aimée Staal aanwezig, van wie de studenten op dat moment praktijkles hebben. Zij vult aan: “Het stagebureau zet die stagemogelijkheid dan uit bij de studenten, die kunnen intekenen.” Deed de hele klas mee? Staal: “Nou, het enthousiasme was groot en ze wilden dus wel, maar evengoed, het ging om een weekend dus dan zijn er ook allerlei baantjes in het geding. En vergis je niet, sommige studenten hebben dat geld echt nodig. Dat is echt niet alleen luxe. Maar de meesten deden inderdaad mee.”

Hoe leuk is dat?

Barbakci: “Het was echt een leuke ervaring. Het is niet iets wat je dagelijks meemaakt. Zo’n grote hal en al die mensen die er naartoe komen. En het gaat om COVID, dat geeft het echt een andere lading. Je merkt aan mensen dat ze echt bezorgd zijn.” Had je al eerder geprikt? “Ja, dat wel, op andere stages. Maar dit was de eerste keer dat het om COVID-vaccinatie ging.”

Ik voelde me competent!

Ezzahiri: “We hebben van alles gedaan, allerlei verschillende dingen. Ook ontvangst en vragen naar allergieën en bloedverdunners en zo. En de eerstejaars deden de begeleiding bij het vertrek. We werden ook goed begeleid door de artsen. Daar was echt een goed contact mee. En het was een goed gevoel dat je dit deed. ik voelde me echt competent: dit kan ik! Niet alleen dat prikken, maar ook het doorwerken, hup, meters maken! Niet zozeer dat je iets nieuws leert, prikken had ik ook al eens gedaan, maar die ervaring, dat telt.”

Straks? Aan de slag! Of hbo.

Gevraagd naar hun plannen voor straks, als ze klaar zijn met deze driejarige opleiding, aarzelt Ezzahiri: “Dit is een niveau 4-opleiding dus ik kan daarna naar het hbo, verpleegkunde bijvoorbeeld. Maar ik weet het nog niet. Ik kan ook gewoon lekker gaan werken en hbo part time doen.” Barbakci is duidelijk: “Aan de slag! Ik wil eerst eens wat praktijkervaring opdoen, doorstuderen kan altijd nog.”

Veel vraag naar

Staal voegt er aan toe: “Ja, ze kunnen naar het hbo en dat doen er ook best veel. Dat is natuurlijk mooi voor hen, maar anderzijds is er veel vraag naar doktersassistenten en als ze naar het hbo gaan, tja, dan zijn ze dus voor dat segment verloren.”

Ezzahiri, goedlachs: “Nou, hoe het ook afloopt, als je van de zorg houdt dan zit je hier goed, op deze opleiding. Daar wil ik best een beetje reclame voor maken!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden