Foto: Jasper Schoonhoven
column

Jacky Ervaart de natuur

Ik ben een vrij nuchter persoon en niet per se een natuurliefhebber. Al vind ik het natuurlijk wel fijn dat er natuur is, ik hoef er niet per se doorheen te lopen en je maakt me ook niet blij met zaadjes of buitenplanten. Ik ben juist een materialistische trut die echt kan geniet van binnen zijn en lui doen. Maar af en toe kan ik wel een echte ‘zweefteef’ zijn, zoals dat dan denigrerend wordt genoemd. Wanneer ik aan de wandel ben en vogeltjes hoor fluiten en met elkaar hoor communiceren, dan verander ik echt in een week persoontje. Dan zou ik wel eens een nomade willen zijn die hiket in de bergen in Nepal en die in een tiny huist woont. Met letterlijk maar één kookplaat, geen wasmachine en een bed op een vlonder.

Nu alles om me heen groen begint te worden, kriebelen mijn schone handen opeens ook om in het zand te gaan wroeten. Wie weet krijg ik toch ooit die groene vingers? En laatst gingen mijn eierstokken rammelen, toen ik in het water een gans met haar jongen (noem je die beestjes dan kuikens? Ik voel me soms vrij dom, maar ik ben dan ook niet echt Freek Vonk of Steve Irwin) voorbij zag komen. Nee die eierstokken rammelen niet voor een mensenbaby, maar voor alle dierenbaby’s die ik nog voorbij ga zien komen in de lente en zomer.

Ik geniet daadwerkelijk voor het eerst van alles dat om me heen gebeurt. Van de rust in de tuin, van het fluiten van de vogeltjes, van egeltjes die over het pad lopen. Corona heeft toch wel een ander mens van me gemaakt denk ik. Dan blijkt dat heel veel dingen totaal niet belangrijk zijn in je leven. Want waarom winkelde ik zoveel? Ja, vaak uit verveling. Maar ik heb afgelopen jaar heel weinig kunnen doen en dat toch óók overleefd. Wandelen of winkelen: inmiddels weet ik wel welke keuze ik zou maken. Wandelen is gratis en nog leuker ook. En in principe zelfs gezonder, want op mijn wandelroutes vind je geen Febo’s. De Loonse en Drunense Duinen, de Moer, het Bels Lijntje: plekken die ik een jaar geleden nog niet kende, zijn nu mijn hotspots. Wellicht straks zelfs in de winter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden