<p>Het project Mapping Slavery brengt (cultureel) erfgoed in verband met ons koloniale verleden.&nbsp; &nbsp;</p>

Het project Mapping Slavery brengt (cultureel) erfgoed in verband met ons koloniale verleden.   

Keti Koti-maand: vieren en herdenken

Het vieren van vrijheid doen we in Nederland vooral op 5 mei. Maar in de geschiedenisboekjes lezen we óók dat op 1 juli 1863 koning Willem III de ‘trans-Atlantische slavernij’ afschafte. In Suriname en op enkele Caraïbische eilanden is 1 juli daarom een officiële feestdag; het bevrijdingsfeest Keti Koti, vertaald ‘Verbroken Ketenen’.

Tilburg - Ook in Tilburg wordt dat herdacht en gevierd. Op 30 juni worden de offers herdacht die slaafgemaakte voorouders hebben gebracht -offers die door sommigen tot op de dag van vandaag nagevoeld worden. De dag erna, 1 juli, wordt de vrijheid gevierd: vrijheid van lichaam en vrijheid van geest. Hierbij gaat de dankbaarheid voor deze vrijheid niet uit naar het koningshuis of naar een godheid, maar uitdrukkelijk naar voorouders, vanwege de kracht die zij moeten hebben gehad. De kracht om voort te leven binnen het slavernijsysteem en de kracht om uit te breken, het verzet, marronage.

“Geschiedenis en erfgoed laten zien hoe mensen zijn verbonden”

In Tilburg wordt voor het achtste achtereenvolgende jaar een Keti-Kotimaand georganiseerd, voorafgaand aan 1 juli. Kartrekker hiervan is de stichting ‘Comité 30 juni-1 juli Tilburg’. Als aftrap introduceert deze stichting op 1 juni het project Mapping Slavery in Tilburg. Overal in Nederland zijn plekken en objecten die herinneren aan het slavernijverleden, ook in Tilburg. Het project Mapping Slavery brengt de sporen van het Nederlandse koloniale rijk en het bijbehorende slavernijverleden letterlijk in kaart. 

Historica Dineke Stam heeft onderzoek gedaan wat uitmondde in de publicatie van een Gids Slavernijverleden Nederland. “In een wereld vol machtsverschil en conflict laten geschiedenis en erfgoed zien hoe mensen van vroeger en nu, van daar en hier met elkaar zijn verbonden”, legt Stam uit. De historica gaat met de deelnemers in gesprek aan de hand van een aantal stellingen. Ook gaat ze in op koloniale sporen in Tilburg. Daarnaast geeft Onias Landsveld, oud-stadsdichter van Tilburg, een online performance met zijn visie op Keti Koti en een preview van zijn animatie project Kunu (vloek).

Dialoog

Het programma van de Keti-Kotimaand trapt dinsdag 1 juni vanaf 19.30 uur digitaal af, met een lezing door Dineke Stam en een optreden van spokenwordartiest Onjas Landsveld. Aanmelden kan via stadsmuseum.nl. Daarna is er zondag 13 juni vanaf 11.00 uur een Keti Koti Kerkdienst in de Petrus Donderskerk, met zangkoor Pramisi. Aanmelden hiervoor kan via parochiepeerkedonders.nl. Onder andere de politie schuift zaterdag 26 juni digitaal om te praten over etnisch profileren tijdens de Keti Koti Dialoogtafel. Die is online te volgen vanaf 14.00 uur.

Het herdenken van het leed van voorouders gebeurt woensdag 30 juni om 17.30 uur, in samenwerking met Stichting Multicultureel Tilburg aan de Sint Annastraat. En een dag later wordt de vrijheid gevierd, van 16.00 tot 19.30 uur bij Museum De Pont. Aansluitend is er een kranslegging in het vrijheidspark.

Kijk voor alle info op 30juni1juli-tilburg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden